Румънският регулатор отне лиценза на "Евроинс Румъния"

Румънският регулатор отне лиценза на "Евроинс Румъния"
Еврохолд Бългрия АД
A A+ A++ A

Румънският финансов регулатор ASF отне лиценза на застрахователната компания "Евроинс Румъния". Тя е част от Евроинс иншурънс груп АД - част от холдинга "Еврохолд"АД. Открито е производство по несъстоятелност и е назначен Застрахователният гаранционен фонд (FGA) за временен администратор на дружеството.

Компанията увери, че са стабилни всички останали нейни бизнеси и дъщерни дружества. "Еврохолд" от 2021 г. е собственик на бизнеса на ЧЕЗ в България, пише "Дневник".

"В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс иншурънс груп" АД, нито на групата като цяло", се казва в становището на комисията, която е била уведомена днес от румънския регулатор. Посочва се, че дружеството с отнет лиценз не извършва дейност в България.

Дотук се стигна, след като "Евроинс Румъния" и местният финансов регулатор влязоха в конфликт с противоречащи си твърдения. "Капитал" припомня, че председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обвини ключови служители на ASF в натиск и опит за превземането ѝ с подкрепата на служители от финансовия надзор. От своя страна институцията обяви, че е открила съществен проблем с платежоспособността.

През 2021 г. в Румъния фалира City Insurance, която имаше най-голям дял от задължителната полица "Гражданска отговорност" в Румъния. След това "Евроинс" се оказа не само най-големият играч в сегмента, но и най-големият застраховател по премиен приход в страната, напомня изданието.

Своя проверка по твърденията на румънския регулатор правят Комисията за финансов надзор, общоевропейският регулатор EIOPA, както и ЕБВР, която е инвеститор в "Евроинс". Холдингът е започнал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света.



#Еврохолд #Евроинс иншурънс груп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници