Куриози пред урните – опит за гласуване с климатик, „изяде разписката” и още щуротии

Куриози пред урните – опит за гласуване с климатик, „изяде разписката” и още щуротии
A A+ A++ A

Утре за пореден път през последните години ще гласуваме!

Честото ходене до урните създаде поредица от комични случки, които с усмивка ще си припомним преди утрешния вот.

Безспорно най-шокиращият случай беше през ноември 2021 г., когато столичанка изяде контролната разписка от машината, след като гласува. И създаде прецедент в протокола вместо подпис да се появи надпис "Изяде разписката".

Причината за нелогичното на пръв поглед действие е, че възрастната жена объркала избора си и пожелала гласуване с втора карта. След като й било отказано, избирателката се ядосала и тръгнала да бяга заедно с разписката.

"Започна да се вика: "Г-жо, върнете разписката. Трябва да се подпишете. Трябва да си върнете личната карта. Преди това не може." От полицията я задържаха долу на входа и тя пред всичките полицаи просто я взе и я глътна. Обадих се в РИК. Те ми казаха да напиша, че е изяла разписката и да се подпишем всички членове. Ние така направихме. За мен тя е негласувал човек. При броенето на бюлетините ще ни излезе по-малък брой бюлетини, но в РИК така ще се оправдаем, защото това е единствен случай. Аз 25 години съм председател на комисия, това е нещо невероятно", разказа тогава Регина Шалагин, член на комисията.

Мъж пусна смарт карта в урната, друг спря машина да си зареди телефона, трети сбърка климатика с устройство за гласуване. Това са само част от куриозите в изборния ден.

Избирател в една от секциите в Лондон се обърква и вместо контролната разписка от машинното гласуване пуска в кутията за отрязъците смарт картата, с която се активира устройството, стана ясно на заседание на ЦИК. В секцията, в която е станала грешката, получават указания машинното гласуване да продължи с останалите две смарт карти, а пусната в кутията да не се вади до приключване на изборния ден.

В Бурса гражданин, явно напрегнат от първата си среща с устройство за гласуване, се насочва към климатика и се опитва да гласува с него в една от изборните секции. Член на секционна комисия в Сандански решава да изключи машината, за да зареди телефона си. Жена от ромска махала във варненското село Каменар вероятно ще се окаже рекордьор - гласува около час. Тя все не успяваше да се справи с картата и екрана. Наложи се техник да проверява за неизправност на устройството. Това не създаде проблем, защото по това време нямаше други избиратели. 21 от членовете на СИК в област Ямбол не се явиха и поставиха пред изпитание колегите си на старта на изборния ден.

Отново през ноември 2021 г. куриозен случай дойде от Пловдив. Член на секционна комисия подаде жалба до РИК 16, че е напълняла три килограма в изборния ден. Заради ниската избирателна активност през целия ден жената уплътнявала времето, похапвайки.

Жена се оплака, че е качила килограми заради ниската избирателна активност
Жена се оплака, че е качила килограми заради ниската избирателна активност

"Жената се оплака, че заради ниската активност през целия ден тя хапвала бисквити, вафли и солети и по нейни изчисления е качила 3 килограма. От жалбата стана ясно, че тя основно беше разтревожена за талията си", заяви Ивайло Василев, председател на РИК 16.

През октомври миналата година пиян мъж 5 минути се бори с машината за гласуване, олюлявайки се пред нея в изборна секция в кв. "Победа" в Бургас. Накрая той кляка пред устройството и му е нужна помощ, за да упражни правото си на глас. Друга гласоподавателка в секцията заявила, че се объркала и посочила грешен партиен номер на машината, заради което поискала да повтори вота си. След като й било отказано, тя гневно смачква хартиената разписка и избягва с нея.

На изборите през юли преди две години член на РИК 16 под тепетата на шега получил предложение за брак от възрастна дама, на което отговорил, че ще я вземе само ако може да готви мусака. "Мога да готвя три вида мусака - гръцка, българска... Ще ти донеса на следващите избори", казала пенсионерката.

10-сантиметрова дървеница от Азия отново нападна страната ни на вота през октомври м.г. Нилската водоплавка случайно или не се появява у нас винаги когато има избори и точно тогава най-яростно хапе. За предпоследно гигантското насекомо ни нападна масово около местните избори през 2019 година, а след това се появи и за вота за нов парламент през 2022 г. Най-сериозно от агресията на дървеницата са пропищели хора от южните части на страната, като насекомото засега не преминава зад Стара планина, защото му е студено. Жители на Пловдив разказват, че нилската водоплавка без проблем влизала в домовете им и нагризвала дрехи и обувки.

Нилската водоплавка мигрира у нас, когато има вот
Нилската водоплавка мигрира у нас, когато има вот

И за финал - преди две години мъж гласува два пъти в секцията в новозагорското село Коньово, като втория път го направи с личната карта на жена си. От комисията се оправдаха, че не познали кой е под медицинската маска, тъй като и двамата съпрузи били с къси коси, припомнят от "България днес".


#куриози #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници