Атакуват ни 3 люти пролетни алергии

Атакуват ни 3 люти пролетни алергии
A A+ A++ A

С настъпването на пролетта околната среда се изпълва с цъфтящи растения и дървета. Въпреки че те са красиви и ни усмихват, техният прашец е един от главните виновници за появата на алергии. Въздухът се насища с цветен прашец, който е главен дразнител за човешкото тяло.

Това е и причината за появата на най-често срещаната пролетна алергия – поленовата. Други стимуланти могат да бъдат прахът, слънцето и козината на животните. Поленовата алергия, още разпознавана като алергичен ринит или сенна хрема, се появява най-често при хората, сблъскали се с различни видове растения. Тя е породена от полените на цветя, храсти, плевели и дървета.

Нейните симптоми обичайно са свързани с изменения по дихателните пътища под формата на запушен нос и хрема в комбинация с учестено кихане, раздразнено гърло и сълзящи очи. В повечето случаи тези симптоми причиняват остро главоболие и доста често водят до умора и безсъние, което превръща дори най-елементарните ежедневни дейности в истински кошмар.

Обичайните дразнители през пролетта – прахът и полените, са причинители и на още една коварна алергия, а именно алергичния конюнктивит. При нея прашните и цветни частици проникват през очите и водят до тяхното възпаление.

Раздразнението причинява зачервяване, сълзене, подуване и сърбеж на очите, а в много от случаите се стига и до остро главоболие.

Копривната треска е неприятно състояние, засягащо кожата на тялото. Освен дихателните пътища полените могат да раздразнят сериозно и кожата, причинявайки алергична реакция.

Симптомите са ситни и едри обриви, зачервяване, подуване, а понякога и поява на мехурчета по кожата. Много често те се наблюдават по ръцете, краката и шията и се активират, когато сте навън и не сте покрити с достатъчно дрехи. Така дразнителите имат пряк допир до тялото и причиняват кожна алергия.

Здравата имунната система е механизмът, който предпазва и ви прави устойчиви срещу нападения от вируси и алергени. Тя се влияе от околната среда и е ценно да разберете, че колкото по-здравословен начин на живот водите, толкова по-малко атрактивни ставате за болестите. Когато пролетните алергии нападнат, имунитетът автоматично отслабва. Неотменна част от лечението на пролетни алергии е активното подсилване на имунната система.

#алергии #пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници