Политолог: Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на хартиената коалиция

Политолог: Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на хартиената коалиция
A A+ A++ A

Бойко Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на т.нар. хартиена коалиция (ГЕРБ-ДПС-БСП). Той разбира много добре фактът, че едно управление, в което не участват ПП и ДБ, ще бъде подложено на непоносим натиск, ще бъде неудържима позиция. Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски и прогнозира, че 49-ото Народно събрание няма да излъчи редовно правителство.

"Това е една качествена съставка, без която няма да мине едно стабилно управление в България. А на него му е изключително важно, защото ГЕРБ иска да се реабилитира и да излезе от изолация. ДПС и БСП също искат да излязат от изолация. Но трите заедно няма да излязат от изолация, ако направят общо правителство. За да излязат от изолация, трябва да направят правителство с ПП и ДБ. Не можеш сам да излезеш от изолация, т.е. да се издърпаш сам от дупката, дори да имаш повече от 120 депутата, а никой в България сега не може да ги спечели сам", смята той.

Според него е странно това, че ПП сами са се появили на сцената, за да заявят, че няма да подкрепят кабинет с мандата или с участието на ГЕРБ, без "Демократична България".

"Представителите на ДБ все още не са казали нищо. Има всички белези, че там се случва някакъв конфликт. ДБ са успели на много места да изместят с преференции водачите на ПП, което е допълнителна причина за търкане в коалицията".

По думите на политолога е очевидно, че ПП и ДБ са на различни мнения по въпроса как трябва да се подходи: "Христо Иванов още преди изборите говореше в полза на възгледа, че трябва да се направи коалиция с ГЕРБ. Сега репликата на Кирил Петков и Асен Василев изглежда като отговор на Христо Иванов, защото Борисов не ги беше питал дали искат да правят коалиция с него. Адресатът на това съобщение беше коалиционният им партньор".

"Най-важният тест за коалицията ПП-ДБ ще е процедурата по съставяне на правителство. Как ще участват в нея, как ще се разберат дали ще подкрепят ГЕРБ, или няма да подкрепят", смята Тончо Краевски.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници