ИПИ: Най-високите заплати са в Челопеч, най-бързо растат в Брезник

ИПИ: Най-високите заплати са в Челопеч, най-бързо растат в Брезник
Pixabay
A A+ A++ A

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г. е в община Челопеч (2 930 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 431 лв.), следвана от община Пирдоп (2 205 лв.) и Столична община (2 144 лв.). Това сочат данни на общините, разпространени чрез инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация и анализ на общински данни - "265 истории за икономика". Данните са от четвъртото издание на инициативата.

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели - водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, коментират авторите на изследването.

На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 985 лв.), Девня (1 947 лв.), Панагюрище (1 860 лв.), Елин Пелин (1 745 лв.) и Божурище (1 717).

Анализаторите на института отбелязват, че силно се представят индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат

  • общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София;
  • общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна
  • общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.


Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града - водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до добри заплати, коментират авторите на проучването.

За периода 2017 - 2021 г. средната заплата на наетите лица в 183 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за пет години, показват данните.


Начело отново са малки общини, като в топ 5 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 89% и 97% за периода 2017-2021 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството, е обяснението на авторите на изследването. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст - в рамките на 40-45%, принос за което имат и новите работни места в дигиталната сфера.

На фона на бързото възстановяване на българската икономика през 2021 г. във всички общини в страната без една се отбелязва ръст на средната работна заплата, сочат събраните данни. Спад има единствено в ловешката община Угърчин, с 14%.

Редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането в контекста на икономическия ръст през 2021 г., най-видимо в Каолиново (+39%), Кнежа (+38%), в резултат на силното представяне на земеделието и преработването на масла.

В Столична община повишението е с 12%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Пловдив с 14% ръст.#ИПИ #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?