МВР: 31 българи са заявили желание да се евакуират от Судан

МВР: 31 българи са заявили желание да се евакуират от Судан
A A+ A++ A

Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан. Това каза на извънреден брифинг в Министерството на външните работи заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев. Поддържа се денонощна връзка с тях, допълни той.

МВнР прави всичко възможно да осигури безпроблемна и безопасна евакуация на всички български граждани в Судан, увери говорителят. "Там нямаме функциониращо посолство, а покриващо е това в Кайро. В своята дейност по евакуацията, то се подпомага и от представителството ни в Рияд. Ситуационният център и посолството ни в Хараре координирано търсят и предлагат варианти, възможности и опции чрез маршрути по въздух и суша за евакуация от Судан", обясни той. И уточни, че вариант с изпращане на "Спартан" ще се обсъжда само ако се появи проблем при евакуацията.

"31 български граждани, намиращи се на територията на Судан, бяха заявили желание за евакуация. Поддържа се постоянен и денонощен контакт с всички тях и се предоставя пълна информация както за наличните опции за маршрути по въздух и море, така и конкретно обстановка, касаеща сигурността в региона".

Коджабашев посочи, че партньори извън ЕС - Турция, Саудитска Арабия, САЩ, ОАЕ и Великобритания, оказват съдействие. "Около 1000 граждани на ЕС вече са евакуирани от Судан", допълни той.

През последните дни в процес на извеждане са 21 българи, част от тях вече са извън Судан. По последна информация на територията на страната остават 10 българи

Таня Димитрова, директор на дирекция "Ситуационен център", заяви, че е организиран кризисен щаб. "Трима бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия, двама отпътуваха за Египет на 22 април и успешно преминаха границата. Осем заминаха на 23 април за Египет с нает автобус, седем от тях се намираха в 13:00 ч. днес на границата с Египет. Един от тях отказа евакуация и се връща в Хартум. Екип от посолството ни в Кайро пътува към Судан. Един български гражданин, заедно със съпругата му и трите му деца, поради липса на български документи, не бяха включени в списъка за евакуация. Очаква се до края на деня да пристигнат на границата с Египет", допълни тя.

Още седем български граждани са отпътували на 23 април към Порт Судан, двама пристигнаха днес в Берлин с евакуационен полет на немските въздушни сили, в сряда ще са у нас.

"На терен в момента се намират 10 души, от тях четирима - жена с три деца, пътува с автобус към базата северно от Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със самолет, но не сме сигурни, че това ще се случи, тъй като по пътя е възникнала опасност и има вероятност те да се върнат обратно. Двама граждани първоначално изявиха желание за евакуация, но се оказа, че единият от тях всъщност не разполага с български документи. Другият категорично към момента отказа евакуация. Информацията продължава да постъпва в Ситуационния център", каза Димитрова.

#Судан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници