Ето пет начина да предпазим черния си дроб от омазняване

Ето пет начина да предпазим черния си дроб от омазняване
A A+ A++ A

Черният дроб е един от най-важните органи с много жизненоважни функции, включително производството на жлъчка за храносмилане, съхранение на желязо, производство на протеини и преобразуване на хранителни вещества в енергия.

Въпреки това, ако твърде много мазнини се натрупат в черния дроб, това може да доведе до състояние, наречено мастна чернодробна болест. Здравият черен дроб съдържа малко количество мазнини. Когато мазнините достигнат 5 до 10 процента от теглото на черния дроб, ситуацията става опасна за здравето.

Според лекарите приемът на излишни въглехидрати и мазнини в диетата води до натрупване на мазнини в черния дроб, тъй като те не се използват напълно като енергия. Когато мазнините не се разграждат правилно, те се натрупват в черния дроб. Прочетете как да спрете този процес в материала на Rambler.

Има основно две форми на мастно чернодробно заболяване - алкохолно мастно чернодробно заболяване и неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Основните симптоми на мастния черен дроб включват умора, коремна болка и нарушено храносмилане. Сред заболяванията, свързани с мастния черен дроб, са диабет тип 2 и затлъстяване.

Има няколко начина да се предпазите от мастното чернодробно заболяване.

Хранене

Не става въпрос за въглехидрати или мазнини, а за калории. Нискокалоричните диети (1000 до 1500 калории на ден с дефицит от 500 до 750 калории всеки ден) са най-ефективни.

Препоръчителната диета за намаляване на затлъстяването на черния дроб е богата на протеини диета със салати, яйца, бобови растения с високо съдържание на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и без рафинирани въглехидрати или наситени мазнини.

Недоспиване

Недостатъчният сън (по-малко от шест часа на ден) е свързан с влошаване на мастната чернодробна болест. Ако не спим, тялото не се възстановява. Ето защо е важно да спите поне 6 часа, за да могат клетките да се регенерират и токсините, произведени от черния дроб, да бъдат ефективно отстранени.

Алкохол

Най-честата причина за затлъстяване на черния дроб е консумацията на алкохол. Най-безопасното ниво на алкохол за предотвратяване на мастна чернодробна болест е нула. Спрете да пиете алкохол и вместо това преминете към нискокалорични безалкохолни алкохолни напитки.

Сладки напитки

Избягвайте подсладени със захар напитки и преработени храни с високо съдържание на глюкоза, тъй като те могат значително да увеличат мазнините в черния дроб и се свързват с мастен черен дроб както при деца, така и при възрастни.

#черен дроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници