"Файненшъл таймс": Семейството на Пригожин заобикаля санкциите

"Файненшъл таймс": Семейството на Пригожин заобикаля санкциите
Стоп кадър: 1ТВ.РУ
A A+ A++ A

Макар собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин да заклейми "предателите" сред руския елит, които "живеят в чужбина, почиват в чужбина, отглеждат деца в чужбина“, до миналата година неговите собствени деца се радваха на охолен живот зад граница. Дни преди инвазията в Украйна семейството на Пригожин пътува свободно из ЕС, въпреки че баща им и неговите компании бяха под западни санкции от 2016 г. При това години наред членовете на семейството му са играли активна роля в бизнеса на Пригожин. Това разкрива разследване на "Файненшъл таймс".

Когато руските танкове нахлуха в Украйна миналата година, САЩ, ЕС и Обединеното кралство наложиха санкции не само на водещи фигури, близки до Кремъл, но и на техните семейства. Две от децата на Пригожин и съпругата му са под санкции на САЩ и ЕС, докато майка му е санкционирана от Обединеното кралство, ЕС и Канада. Миналия месец 83-годишната Виолета Пригожина обаче спечели неочаквана победа в съда на ЕС. Нейните адвокати убедиха съдиите в Люксембург, че тя няма икономически връзки със сина си или основната му компания Concord. Санкциите срещу нея бяха отменени, а Съветът на ЕС беше осъден да заплати съдебните й разноски. Документите, с които "Файненшъл таймс" разполага обаче показват съвсем различна картина - Виолета Пригожина дълго време е била собственик на акции от компаниите на сина си и той я използва активно за прикриване на бизнеса си след налагането на санкции. Сега се очаква ЕС да обжалва решението на съда или да наложи нови санкции на различно основание.

Виолета Пригожина сега притежава само собствена художествена галерия, наречена „Цветовете на живота“, в центъра на Санкт Петербург. Там тя излага свои картини, организира партита и привлича вниманието на националните медии. Сред клиентите й са все хора от руския елит.

На 20 февруари 2022 г. – четири дни преди инвазията – русокоса тийнейджърка се състезава в аматьорско конно състезание по прескачане на препятствия в средиземноморския курорт Олива, близо до Валенсия в Испания. Момичето е Вероника Пригожина, по-малката от двете дъщери на Пригожин. Тя завърши четвърта, с парична награда от €50. Според архивите на Международната федерация за конни спортове (FEI), от 2014 г. насам Вероника и Полина, по-голямата дъщеря на Пригожин, се състезават в стотици международни състезания в Германия, Франция, Португалия, Италия, Белгия и Испания. Нито един от конете, които дъщерите на Пригожин яздят, не е регистриран на тяхно име.

Най-близките членове на семейството на Пригожин не са просто пасивни бенефициенти на неговото богатство. Миналата година САЩ заявиха, че Полина, синът му Павел и съпругата му Любов „играят различни роли в бизнес предприятието на Пригожин“, което се облагодетелства от „особения му статут в руския елит“. Павел, според публикации в социалните медии на баща му, е воювал в редиците на "Вагнер" в Сирия и е награден с „Черния кръст“ на Вагнер.

Руските регистри показват, че всички деца на Пригожин имат дялове в компаниите на баща си, които често разменят помежду си. През 2019 г. Полина става акционер в руската компания Lakhta Plaza, която Министерството на финансите на САЩ поставя под санкции през март 2022 г. Lakhta Plaza, която сега е под контрола на Павел, има един и същ одитор и телефон с други руски компении, които доставят тежко промишлено оборудване на минни и дърводобивни компании в Африка и които по-късно са били санкционирани от САЩ и ЕС за това, че са параван на "Вагнер".

Санкциите срещу семейството на Пригожин все пак доведоха до някои ограничения: дъщерите му вече не могат да се радват на ваканции в Средиземно море. Конете, с които са се състезавали, не са се появявали в международни състезания след инвазията. През март 2022 г. Международната федерация по конен спорт FEI забрани на руски или беларуски състезатели да участват в нейни събития.

Тъй като семейството му сега до голяма степен е "затворено" в Русия, има признаци, че Пригожин измисля нови начини да избегне санкциите. Вероника, по-малката дъщеря, която навърши 18 години през март, сега е единственият член на най-близкото му семейство, който не е подложен на западни санкции - факт, от който семейство Пригожин изглежда се е възползвало. Руските корпоративни регистри показват, че в края на миналата година Вероника става собственик на компания, която контролира хотел в Санкт Петербург.

Самият Пригожин продължава да се противопоставя на опитите на Запада да го накаже за дейността на "Вагнер". В отговор на статия във "Файненшъл таймс", за неговия бизнес, той написа в Телеграм: „Плюя и ще плюя на всякакви санкции“.

Източник: "Сега"

#Евгений Пригожин #Антируските санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници