Гергьовден е! Вижте какви са поверията

Гергьовден е! Вижте какви са поверията

pravoslavieto.com

A A+ A++ A

На 6 май Българската православна църква чества деня на Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас. Свети Георги е от малкото светци, който се тачи и от християни, и от мюсюлмани.

На 6 май се отбелязва също Денят на храбростта и е празник на Българската армия.

В нашата страна Св. Георги се почита като войн и защитник. Той е мъченик за Христовата вяра, а едно от най-големите чудеса, които извършва според поверията, е убиването на страшния змей, който живеел край град Вирит (днешен Бейрут – бел. ред.).

Легендата разказва, че там имало голямо езеро а него живеело чудовището. То често излизало от обиталището си много хора станали негова жертва. Приближел ли градските стени, дъхът му отравял тези, които го вдишали. Никой не можел да се пребори с него и царят на града издал заповед всеки ден жителите му да предават на змея по едно от децата си, за да го омилостивят и така да се спасят останалите.

Така и станало, докато не дошъл ред на дъщерята на владетеля. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото. Когато змеят излязъл обаче, се появил Св. Георги, яхнал бял кон. Той отишъл при девойката и я попитал защо стои там и плаче. Тя му обяснила защо, викайки към него да бяга. В този час обаче светецът препуснал към змея и го пробол с копието си.

Когато народът на града видял мъртвия змей, се разбягал от страх. Но Св. Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязъл с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили...

Народът почита Свети Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Според народните вярвания, Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а жени, които нямат деца, ако се отъркалят по голо в сутрешната роса, ще заченат.

На Гергьовден имен ден празнуват над 180 000 души.

Днес имен ден имат : Воин, Гeo, Гeoргинa, Гoцe, Галина, Гaля, Гана, Ганка, Ганчо, Ганя, Генко, Генчо, Георги, Георгия, Герга, Гергана, Гергин, Гергина, Гинка, Гиньo, Гиргин, Гиргинa, Гошо, Гюрo, Гюргa, Гюргeлeнa, Гюрга, Гюро, Жорж, Жоро, Йoргo и Пoрицa.

#Св. Георги Победоносец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници