ЕК: България официално заплашена от доклад заради Марковска

ЕК: България официално заплашена от доклад заради Марковска
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Байи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България отразява официалната позиция на Еврокомисията.

Това заяви на пресконференция в Брюксел говорителката на Жозе Барозу – Пия Хансен, като отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение, предаде БНР.

Тя добави още, че Оливие Байи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

В деня на избора на Венета Марковска и Анастас Анастасов за конституционни съдии от квотата на парламента Европейската комисия заплаши да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешните работи.

Причината за това са „сериозни обвинения в търговия с влияние и корупция“ срещу един от новоизбраните конституционни съдии, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи.

Той не спомена поименно Венета Марковска, която бе избрана от парламента. Това изказване актвизира силно управляващите от ГЕРБ – Искра Фидосова се закани да пише писмо до Жозе Мануел Барозу.

„България има съгласувани с Европейската комисия мерки, които трябва да вземе, за да подобри работата на съдебната система, ангажирала се е да го направи до края на тази година, мисля, че основният приоритет на всички трябва да бъде насочен в тази посока. Затова смятам, че подобен тип изявления само обезкуражават хората, които работят в тези направления“, заяви външният министър Николай Младенов.

Това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България – така вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира от своя страна предупреждението за нов междинен доклад от ЕК след избора на конституционни съдии в парламента.

„Бихте ли ми казали къде е официалната позиция на ЕК. Има въпрос, който е зададен от журналист от БНР. Има отговор, който е прочетен, написан от говорителя на ЕК. Това не е официална позиция, която да е изпратена към България“, категорчен беше в неделя Цветанов.

С присъщия си стл да раздава своето провосъдие премиерът Бойко Борисов в понеделник пред в. „Стандарт" казва следното: „Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска".

Европейският съюз няма предвидени изрични инструменти, за да санкционира поведението на държави-членки, каза за БГНЕС Иванка Иванова, ръководител на правната програма на Институт „Отворено общество".

По думите й механизмът за сътрудничество и проверка, който е договорен между Европейската комисия и България и Румъния дори не е скрепен с истински санкции.

„Това е така не заради някаква слабост на ЕС, а защото се предполага, че държавите-членки гарантират в достатъчна степен върховенството на закона ПРЕДИ да се присъединят. И отделни негативни примери, които бяха дадени напоследък от Унгария, но и от Румъния и България, ще доведат до приемането на нарочни инструменти за ранно предупреждение и санкциониране на нарушенията на върховенството на закона от страна на държави-членки“, категоричен бе още експертът.

#Европейската комисия #ЕК #Оливие Байи #България #Еврокомисията #Брюксе #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Пия Хансен #Венета Марковска #Анастас Анастасов #Конституционния съд #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници