Марк Грей: Няма план, но има възможност за извънреден доклад на ЕК

Марк Грей: Няма план, но има възможност за извънреден доклад на ЕК
Говорителят на Европейската комисия Марк Грей. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Извънреден доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в България, заяви говорителят на ЕК Марк Грей.

„Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай", коментира Марк Грей пред БНР.

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Байи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията, заяви в Брюксел по-рано в понеделник говорителят на Жозе Барозу Пия Хансен.

Тя отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение и добави още, че Оливие Байи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

В деня на избора на Венета Марковска и Анастас Анастасов за конституционни съдии от квотата на парламента Европейската комисия заплаши да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешните работи.

Причината за това са „сериозни обвинения в търговия с влияние и корупция“ срещу един от новоизбраните конституционни съдии, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи. Той не спомена поименно Венета Марковска, която бе избрана от парламента.

#Европейската комисия #ЕК #Марк Грей #мониторингов доклад #Еврокомисията #Брюксел #Пия Хансен #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Оливие Байи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници