Древните римляни имали мания по епилацията?

Древните римляни имали мания по епилацията?

pixabay

A A+ A++ A

Екип от археолози установи, че манията ни по обезкосмяването може да бъде проследена до римско време.

Археолозите, работещи в римския град Уроксетър, в Шропшър, Англия, са открили огромна колекция от над 50 пинцети в селище, което датира от II до IV век след Христа. Открити са също така стъргалка за кожа, бутилки с парфюм, бижута и апликатори за грим - което показва колко важни са били личната хигиена и красотата за римляните.

„English Heritage“ твърди, че практиките за обезкосмяване са били също толкова рутинни за мъжете, колкото и за жените, като отбелязва, че от мъжете, които са се занимавали със спортове като борба, се е очаквало да премахват окосмяването по тялото си.

Камерън Мофет, уредник на английското наследство в новия музей "Wroxeter Roman City", който беше открит миналата седмица, заяви „Таймс“ че "е трябвало да имаш добър външен вид. А този добър вид е бил обезкосмяването, особено на подмишниците".

В римско време ритуалите по скубане на космите често са били извършвани от роби, като „English Heritage“ споделя писмо от римския писател и политик Сенека, който се оплаква от крясъците, които хората са издавали, докато са били скубани.

Мофет каза: "Само в Уроксетър открихме над 50 чифта пинсети - една от най-големите колекции от този предмет във Великобритания, което показва, че той е бил популярен аксесоар. Предимството на пинсетата е, че е безопасна, проста и евтина, но за съжаление не е безболезнена."

#Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници