Не купувайте куче от магазин!

Не купувайте куче от магазин!
A A+ A++ A

В България все повече нараства броят на магазините, които продават кученца. Тези сладки създания, изложени на витрините, са причина тълпи от хора да се трупат пред магазина.

Толкова са мили, толкова са чаровни, толкова са симпатични, че и вие не бихте им устояли, какво да кажем за децата. И естествено това е целта на магазина. Но знаете ли какво стои зад цялата тази „жива реклама“?!

Няма човек, който да се интересува или се занимава с кучета и да ви препоръча да си купите куче от магазин. Влизайки във вашия дом, кучето не е предмет, както са телевизорът или масата ви. Кучето ще е част от семейството ви и ще изисква отговорност и грижи до края на живота си.

Купувайки кученце от магазин, вие не знаете нищо за него, освен че ви изглежда сладко. Това е много несериозно. Поради отглеждането на родителите единствено с цел възпроизводство, те често се отглеждат при неподходящи условия и при непълноценни грижи. Възможно е да се пропусне някое заболяване (често генетичните заболявания при кучетата) и то да се предаде на потомството, което вие купувате, без да подозирате нищо. Заболяването се развива дори и години по-късно и всичко това е свързано с много допълнителни грижи и средства, страдания за вас, вашите деца и кучето.

От друга страна, кучето има своя характер и нужди, с които ще трябва да се съобразявате всеки ден. Ето защо трябва да знаете какво вземате у дома, да се информирате добре и да го направите внимателно. Необходимо е да се запознаете с родителите на кучето, да можете да ги видите и пипнете. Така ще знаете какво да очаквате от вашето куче, при какви условия е израснало, какъв ще бъде темпераментът му. Кученцата в магазините често са отделяни от майката много рано, премествани са в клетки с много други малки кученца и така остават месеци наред. А кучето, също както бебето, изисква специални грижи и кърмене от майката, топлина и спокойствие, за да се развива физически и нервно-психически нормално. Ето защо често кучетата, купени от магазин, по-късно са трудни за дресиране, проявяват агресия или имат други поведенчески проблеми и отклонения.

Отглеждани само за да се размножават, когато вече са негодни за това, кучетата биват евтаназирани или изхвърляни, ако не умрат от изтощение или други здравословни проблеми. Купувайки кученцата им, вие стимулирате процъфтяването на този вид бизнес. Нека не го позволяваме!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници