Сигнали за тормоз на работното място валят в КНСБ

Сигнали за тормоз на работното място валят в КНСБ

КНСБ

A A+ A++ A

Близо 20 хиляди сигнала за нарушени трудови права са получени във структурите на КНСБ за миналата година, най много са те за здравословните и безопасни условия на труд, заплащането и ползването на почивките и отпуските. За първи път синдикатът е изготвил и класация - "Топ 10“ на нарушенията, за които се жалят работещите .

В Топ 10 от оплакванията е: "Възлагат ми работа, която не е свързана със задължения по длъжностна характеристика". Следват: "Не се извършват профилактични медицински прегледи", "Не ми заплащат труда за работа, която поемам на отсъстващ колега", "Не ми дават възможност да ползвам целия платен годишен отпуск", "Назначен съм на една длъжност, а работя друго". От КНСБ обаче се тревожат от новите сигнали. Въвеждат се неизпълними за работниците норми. Вицепрезидентът на профсъюза Тодор Капитанов:

"Това е новото острие на работодателите - да не заплащат достатъчно труда на работниците и служителите и затова те стоят на минималното възнаграждение или по-малко от него за страната".

Не липсват и оплаквания за тормоз на работното място. От синдиката показват снимка на саморъчно написана от директор на учреждение бележка със заплаха към служителите:

"Пише: "Да не се лепят найлонови пликове по гишетата!!!". Търкал съм всичко със спирт и, забележете: "и ще чупя ръце, ако пак видя найлона", и подписът, това е подписът на работодателя. Няма да поменаваме кой е. Той ако има смелост, ще си каже кой е и защо го е направил".

#КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници