Пригожин бесен! С ЧВК "Вагнер" нахлуха в Русия, тръгват към Москва да мъстят на Шойгу

Пригожин бесен! С ЧВК "Вагнер" нахлуха в Русия, тръгват към Москва да мъстят на Шойгу

Стоп кадър/Телеграм/Пресс-служба Пригожина

A A+ A++ A

Войници на "Вагнер" са нахлули в Русия през "всички граници на страната" и са се насочили към Москва, за да отмъстят на военния министър Сергей Шойгу заради проведено по-рано през деня нападение на редовни руски войници срещу позиции на "музикантите" в тила.

Това обяви шефът на групировката Евгений Пригожин в "Телеграм" към 23:00 часа българско време на 23 юни.

"Съветът на командирите на ЧВК "Вагнер" взе решение: злото, донесено от военното ръководство на страната, трябва да бъде спряно. Те пренебрегват живота на войниците. Забравиха думата "справедливост", ние ще я припомним. Тези, които днес унищожиха нашите момчета, които унищожиха десетки, десетки хиляди животи на руски войници, ще бъдат наказани. Всички, които се опитат да се съпротивляват, ще ги считаме за опасни и ще ги унищожим незабавно, включително всички по контролните пунктове по пътя ни. Моля всички да запазят спокойствие, да не се поддават на провокации и да останат по домовете си. След като завършим започнатото, ще се върнем на фронта, за да защитим родината.

Президентският орган, правителството, Министерството на вътрешните работи, Росгвардия и други ведомства ще продължат да работят както преди. Ще се справим с тези, които унищожават руски войници. И ще се върнем на фронтa. Справедливостта в армията ще бъде възстановена. И след това справедливостта в цяла Русия".

В 02:03 часа българско време на 24 юни бе разпространено ново послание:

"Текущата ситуация: днес ни беше нанесен ракетен удар. След този удар хеликоптерите си свършиха работата. След това артилерията. Заповедите за унищожаване на ЧВК "Вагнер" идваха от началника на Генералния щаб (Валерий Герасимов). След среща с министъра на отбраната Шойгу, където взеха това решение - да унищожат бунтовническите части, които са готови да защитават родината, но не задниците им. Към момента сме пресекли държавните граници във всички области. Граничарите дойдоха при нас и прегърнаха нашите бойци. Сега влизаме в Ростов".

Каналът в "Телеграм" ASTRA съобщи, че ФСБ е дала нареждане "да не се оказва съпротива при проникването на "вагнеровци", спокойно да се пропуснат".

Пригожин съобщи по-рано, че в похода участват 25 000 души.

"Ние сме 25 000 на брой и ще разберем защо в страната цари хаос", закани се той, но също така добави: "Това не е военен преврат, това е поход за справедливост".

Центърът на Москва е блокиран от военни автомобили.

Обособени са специални пунктове, на които са проверявани всички преминаващи превозни средства.

ФСБ обвини Пригожин в организиране на въстание

По руските държавни телевизии бе излъчена специална емисия, в която бяха отхвърлени твърденията на шефа на "Вагнер". Бяха представени и изявления на руски генерали, които призовават да се възстанови единството на армията под ръководството на върховния главнокомандващ, тъй като от раздора печелили единствено украинците. Сред тях бе генерал Сергей Суровикин - най-големият съюзник на Пригожин в армията. Поне на пръв поглед това означава, че бизнесменът е със сериозно отслабени позиции.

Това не му пречи обаче да търси подкрепа в "Телеграм" от Росгвардия:

"Най-обещаващият политик се обръща към Националната гвардия (Росгвардия) с предложение, което е по-добре да не се отказва. Подчиняването на наказателни заповеди и опитът да се намеси в планираната кампания на справедливостта ще завърши зле за служителите, които са взели грешен избор".

Разпространената в социалните мрежи информация за това, че руските въоръжени сили са нанесли удар по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", е невярна, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Всички съобщения и видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи от името на Пригожин за предполагаемия удар на руските въоръжени сили по "тиловите лагери на ЧВК "Вагнер", са неверни и представляват информационна провокация", заявиха от министерството.

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран за ситуацията, която се развива около Евгений Пригожин и се вземат всички необходими мерки, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Руският Национален антитерористичен комитет съобщи, че изявленията на основателя на "Вагнер" Пригожин са станали основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжено въстание.

"Обвиненията, разпространявани от името на Евгений Пригожин, нямат никакви основания. Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност на Русия е образувала наказателно дело по обвинения в призоваване към въоръжено въстание. Настояваме за незабавно прекратяване на незаконните действия", заяви комитетът.

Източници: ClubZ, nova.bg, БТА

#Евгений Пригожин #войната в Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници