Най-доброто работно място за вашето здраве

Най-доброто работно място за вашето здраве
A A+ A++ A

Все повече хора работят в офис, прекарвайки часове наред пред компютъра. Като всяко друго работно място и работата на бюро има своите предимства и недостатъци, но има неща, които трябва да знаете, да съобразявате и по възможност да промените така, че работата ви да е възможно най-приятна и в най-здравословната среда.

Бюро. Срещу врата или прозорец седите? Независимо дали сте сами в собствен кабинет или работите на бюро в голямо помещение с много хора, най-добре е вашето бюро да гледа към вратата. Така до известна степен имате контрол над движението в офиса, което е важно от психологическа гледна точка. Достатъчната осветеност на работното ви място е от голямо значение както за зрението, така и за умората, концентрацията, мисловната дейност, реакциите. От друга страна, важно е да няма отблясъци върху бурото или монитора на компютъра ви. Всичко това предполага, че най-добре е прозорецът на стаята да е в близост до бюрото ви, но странично и пряка слънчева светлина да не попада върху работната ви повърхност.

Стол. Все по-съвършени претендират да бъдат модерните офис столове. Всъщност и един по-обикновен офис стол може да бъде отличен, ако го регулирате и използвате правилно. Важни са няколко основни неща: по време на работа коленете ви да са под 90-градусов ъгъл, когато стъпалата ви са стабилно опрени в земята. Столът трябва да осигурява стабилна опора за гръбначния стълб, особено в кръста, с което се разпределя създаваното напрежение при продължително седене. Подлакътниците трябва да са на ниво на бюрото, така че ръцете да имат опора, с което се осигурява минимално напрежение в ръцете, лактите и раменете при работа с клавиатура, мишка и други устройства. Но независимо от стола, не забравяйте да ставате и да правите малки разходки често. Продължителното седене е не само изморяващо, то е опасно за здравето ви.

Монитор. Мониторът ви трябва да е на нивото на очите, така че да гледате напред, а не надолу или нагоре, което създава напрежение в мускулите и костно-ставния апарат на врата. Настройките на монитора са важни и ако имате често главоболие или лесно се изморявате, или чувствате дискомфорт, то твърде вероятно е резолюцията, контрастът или друга настройка на монитора ви да не е подходяща за вас.

Съществува цяла наредба за това какви да бъдат условията на работа и те се съблюдават стриктно от контролните органи. Но всяко работно място е различно, както различен е и всеки човек. Ето защо е важно да обърнете внимание на своето работно място, на своите задължения и всичко, което ви е необходимо, за да ги изпълнявате най-лесно и най-пълноценно, като едновременно с това запазите здравето си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници