Идеята Пригожин да се установи в Беларус не е на Лукашенко! НАТО е нащрек

Идеята Пригожин да се установи в Беларус не е на Лукашенко! НАТО е нащрек

БГНЕС

A A+ A++ A

Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко лидерът на "Вагнер" ще живее в изгнание в Беларус, съобщи вчера Кремъл, без да уточнява дали той ще вземе със себе си членове на своята частна военна компания. Според анализатори по този начин Лукашенко печели престиж заради ролята си в случилото се в Русия, но също така наследява един образно казано горещ картоф, предаде Франс прес.

Катя Глод от организацията "Европейска лидерска мрежа" в Лондон казва: "Лукашенко наследи преди всичко горещ картоф. Не мисля, че такава е била волята на Лукашенко. Мисля, че той беше използван от Кремъл". И добавя, че присъствието на Пригожин в Беларус ще създаде "множество рискове" в една страна, в която лоялността на силите за сигурност е от жизненоважно значение след изборите през 2020 г., които предизвикаха вълна от демонстрации и брутални репресии. "Единственото предимство, което беларуският лидер би могъл да получи, е да използва хората на Пригожин като лична армия срещу евентуален бунт", посочва анализаторката.

Идеята ръководителят на най-прочутата наемническа групировка в света да се установи в Беларус не се харесва на съседите му. Литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна е домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец, предупреди, че алиансът ще трябва да укрепи Източния си фланг, ако Пригожин или част от групата "Вагнер" се окаже в Беларус с неясни планове и намерения.
От 2020 г. насам Лукашенко става все по-зависим от Кремъл за политическото си оцеляване и дори изглежда като васал на Путин. Беларус вече прие и руски тактически ядрени оръжия, което според беларуската опозиция е сериозен удар по беларуския суверенитет.

"Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране на Беларус от Русия", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически изследвания. "Мисля, че Лукашенко вече се чувства притиснат в ъгъла. Очевидно е, че ако Путин каже "направи ми услуга", той ще го направи с надеждата да получи някакъв лост за влияние", допълва експертът.

За беларуската опозиция, чийто лидер Светлана Тихановска замина в изгнание ден след президентските избори през 2020 г., които тя казва, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави опасно решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

"Пригожин не е подарък за Лукашенко, защото автократът Путин никога няма да му прости унижението, което претърпя", казва бившият беларуски министър на културата Павел Латушко, който сега е в опозиция. "Това е малка, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се превърне в стратегически проблем", допълва той.

Според Катя Глод управлението на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и подкрепата на Русия. "Но сега Лукашенко явно е притеснен, защото Кремъл не е толкова силен, колкото изглеждаше", посочва тя.

Хана Любакова от Атлантическия съвет изтъква, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена благодарение за посредничеството му сега в руската криза. Но в по-дългосрочен план неговият режим ще понесе последствия. "С отслабването на авторитета на Путин режимът в Минск може да се окаже с намалена подкрепа и съдействие от страна на Русия", отбелязва анализаторката.

БТА

#Евгений Пригожин #Александър Лукашенко #Владимир Путин #Беларус #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници