Ученици настояват критериите за оценка на матурите да се променят! Има много ощетени

Ученици настояват критериите за оценка на матурите да се променят! Има много ощетени
A A+ A++ A

Зрелостници от столично училище твърдят, че са ощетени от резултатите на матурата по български език и литература. Каква е причината за недоволството им?

Държавният зрелостен изпит беше на 19 май, а средната оценка е добър 3,93.

Според учениците в 73-то училище в София не лошата подготовка, а грешка при оценяването всъщност е причината за ниските резултати. Затова и те правят петиция, с която искат критериите да бъдат променени.

Нашето училище всяка година е в топ 5 в класацията за най-добрите училища в София на матурата по български език и литература. И всички, които сме се събрали тук, сме с оценки над 5,50. Не преследваме шестицата, ние вече сме я постигнали, но сме несъгласни с критериите за оценка“, обясни за bTV Веско. Според него в някои задачи с отворен отговор няма никакво основание за отнемане на точки.

„Оказва се, че само ученици, които са уцелили ключови думи или „опорни фрази“, са получили пълния брой точки. А хора с по-нестандартен и креативен начин на мислене са били ощетени“, посочи още дванайсетокласникът.

„Текстът беше свързан с творчеството на Ян Мърквичка в Следосвобожденска България. Напълно верни отговори биват санкционирани, защото не отговарят на примерната формулировка, заложена в ключа. Независимо дали посочваш вярно твърдение, което смислено може да се извлече от изходния текст, то бива санкционирано, защото явно не отговаря на човека, изготвил ключа. Чувстваме се обидени от практиката, която се прилага за оценяване на изпитни работи. Това е обидно за нашия труд и за нашите преподаватели, които ни обучават да разсъждаваме“, обясни зрелостникът.

305 ученици подкрепят подписката и я изпращат до министерството.

„Лесно е да се заклеймят 46 000 души като неграмотни, поставяйки им се средна оценка 3,93. Искам подробен анализа, защото според мен сред причините за това е некоректното оценяване на някои изпитни работи“, казва ученичка от 73-о училище.

От МОН заявяват, че работите на зрелостниците се оценяват анонимно от двама оценители, прави се средноаритметична оценка, която е крайна и няма как да бъде променена.

#матура #матура по български език и литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници