След бунта „ВАГНЕР”: Световните лидери с нови реакции

След бунта „ВАГНЕР”: Световните лидери с нови реакции

pixabay

A A+ A++ A

Огромна стратегическа грешка за Путин - така генералният секретар на НАТО нарече бунта на „Вагнер”. Ден след края на напрежението в Русия световните лидери коментираха, че ще отнеме много време на страната, за да се отърси от напрежението.

А според върховния представител на ЕС по външната политика „чудовището, което Владимир Путин сътвори – „Вагнер” - сега се обръща срещу създателя си и хапе”.

Въоръженият бунт на Евгений Пригожин е разкрил пукнатините във властта на Владимир Путин, коментира Вашингтон. Според властите в САЩ ще отнеме месеци, докато Кремъл се отърси от напрежението.

Френският президент Еманюел Макрон беше сдържан в коментара си в навечерието на нападението. Сега той заяви, че събитията в Русия са оправдали подкрепата на Запада към Украйна.

При разговор със Зеленски канадският премиер Джъстин Трюдо пък е изразил надежда за влиянието на бунта върху хода на бойните действия.

„Един от изводите от последните 36, а може би и 48 часа, е, че руските институции, които дълго време смятахме за много стабилни и сигурни, бавно се разпадат. За последните около 500 дни видяхме, че руската военна машина не е това, което се опитваха да ни убедят, че е, има сериозни проблеми с нейното ръководство. Корупцията се е разпространила в армията като рак и сега това става очевидно за всички ни”, коментира генерал Филип Брийдлав, главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи първата си публична изява след събитията през уикенда. Появиха се спекулации, че Шойгу и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов ще подадат оставките си след критиките на Пригожин. Засега обаче изглежда, че и двамата ще запазят позициите си.

„Мисля, че Путин нямаше избор какво да направи. Той не усеща сигурност в хората си, че повечето от тях биха се застъпили зад него. Така че Путин трябва да предложи на Пригожин път напред, изход, ако щете, към Беларус. Не смятам, че това е краят на събитията”, заяви Кърт Волкер, специален представител на САЩ за преговори с Украйна.

Бързата развръзка събуди подозрения за заговор. Мнозина пък разгледаха ситуацията като проява на слабост от страна на руския президент.

„Ако бях на мястото на господин Пригожин, щях да инвестирам в наистина добри охранители, защото помним какво се е случвало в миналото с тези, които се противопоставиха на Путин. Той или ще се хвърли от балкона на третия етаж, или ще получи главоболие от полоний и ще си отиде”, смята генерал Филип Брийдлав.

Остава неясно местоположението на лидера на „Вагнер”, Балтийските държави обаче призоваха за засилване на източния фланг на НАТО. Латвия затвори изцяло границата си с Русия, а Литва заяви, че Пригожин действал непредвидимо, което създава сериозни опасения за сигурността в региона.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници