Официално: Арестуваха Сергей Суровикин

Официално: Арестуваха Сергей Суровикин

pixabay

A A+ A++ A

Генерал Сергей Суровикин, който ръководи силите за нахлуване в Украйна, не е бил виждан публично от събота, след като американското разузнаване твърди, че предварително е знаел за въстанието, водено от шефа на Вагнер Евгений Пригожин.

Вчера се появи информация, че той е бил арестуван. Кремъл обаче отрече. Но преди минути официално стана ясно, че заместник-командващият на руските военни операции в Украйна, генерал Сергей Суровикин, е бил арестуван от властите на фона на чистка на военни служители, пишат от Newsweek.

Началникът на руските въздушно-космически сили и бивш върховен главнокомандващ на Москва в Украйна беше приветстван от Пригожин след назначаването си на този пост през 2022 г. Лидерът на "Вагнер" го нарече "легендарна фигура" и "роден да служи на родината си".

Добре разгласените връзки между Суровикин и Пригожин подхраниха слуховете, че Суровикин може да бъде "прочистен" или подложен на разследване за подкрепа на бунта. Когато Пригожин започна своето въстание, Суровикин направи недвусмислено изявление срещу него и в подкрепа на руското правителство късно в петък.

"Борихме се заедно с вас, поемахме рискове, победихме заедно", каза Суровикин. "Ние сме от една кръв, ние сме воини. Призовавам ви да спрете. Врагът просто чака вътрешнополитическата ситуация да ескалира у нас."

Въпреки това New York Times, позовавайки се на източници от западното разузнаване, съобщи в сряда, че Суровикин е знаел предварително за въоръжения бунт на Пригожин, при който войниците на "Вагнер" превзеха град Ростов и се насочиха към Москва, преди да сключат споразумение за амнистия.

Американски служители, информирани за разузнаването, казаха, че не знаят дали Суровикин е участвал активно в заговора, който завърши с прекратен марш към Москва на няколко конвоя на "Вагнер" с тежки оръжия. Другата неуспешна цел на бунта може да е била отвличането на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руските въоръжени сили Валери Герасимов, съобщи Wall Street Journal в сряда.

Докладите за познанията на Суровикин за заговора, ако бъдат потвърдени, биха обяснили слабият военен отговор на бунта.

"Знаем, че има разногласия относно това как се води войната и подозирам, че Суровикин споделя презрението към аматьорството на Шойгу и Герасимов", казва сър Лорънс Фридман, почетен професор по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон пред The Guardian. "Всичко зависи от това какво мислите, че се е опитвал да постигне Пригожин. Суровикин може да е искал да промени висшето командване, но не би искал да участва в преврат – което не мисля, че е било и първоначалното намерение на Пригожин."

Фридман каза, че е вероятно Суровикин да е бил в Ростов по време на бунта на Пригожин, като се има предвид, че той и генерал Владимир Алексеев, който беше видян с Пригожин в петък, пуснаха подобни видеоклипове, призоваващи за единство и подкрепа за Путин от същата стая същия ден.

Повечето анализатори в Русия и в чужбина бяха скептични, че Суровикин, лоялист, поел командването на руските сили, докато те бяха подложени на силен натиск от украинска контраатака, ще участва в пълномащабен бунт.

Роб Лий, американският военен анализатор, каза, че "Вагнер" се бие с войски, технически лоялни на Суровикин през уикенда.

"Просто искам да подчертая, че Суровикин е командир на руските въздушно-космически сили, а "Вагнер" е свалил 7+ самолета, включително няколко самолета, които не са били въоръжени", написа той в сряда. "Странна работа, ако командирът на руските въздушно-космически сили активно ги подкрепя."

Пригожин нарече смъртта на летците "достойна за съжаление". В забележки от Беларус, където е в изгнание, той каза, че неговите войски са до голяма степен мирни и че "нито един войник на земята" не е загинал по време на техния 24-часов бунт.

Източници от британското разузнаване изчисляват, че силите на "Вагнер", разположени в Украйна, възлизат на 15 000 души и че силите, маршируващи към Москва, са част от тях, оценени на 8 000 в доклад на Daily Telegraph и "няколко хиляди" от Фрийдман – привидно малка сила да превземе столица от 13 милиона души.

По-голямата част от руските военни обаче са разположени да се бият в Украйна, а столицата беше защитавана от резерви от Националната гвардия, нискокачествена териториална отбрана и полицейски сили, чийто брой се оценява на 10 000 и чиито въоръжения може да са били ограничени.

#Сергей Суровикин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници