Ген. Суровикин е бил таен ВИП-член на ЧВК "Вагнер"

Ген. Суровикин е бил таен ВИП-член на ЧВК "Вагнер"

МО на РФ

A A+ A++ A

Руският генерал Сергей Суровикин, който е зам.-командир на Обединената групировка на руските войски в Украйна, е бил ВИП-член на частната военна компания "Вагнер". Това твърди CNN, позовавайки се на документи, предоставени от руския разследващ център "Досие".

Суровикин е имал личен идентификационен номер в ЧВК "Вагнер" и е бил част от група от около трисетийна високопоставени членове на армията и службите, членували в групировката на Евгений Пригожин.

Мистерия

Суровикин, наричан още Генерал Армагедон, е в неизвестност от няколко дни. Според редица западни медии има информация, че той предварително е знаел за подготвяния от Пригожин метеж. Бунтът на частната армия "Вагнер" обаче се оказа неуспешен и приключи само за няколко часа. По последна информация Пригожин би трябвало да се намира в Беларус. Той замина след посредничеството на президента Александър Лукашенко, който твърди, че е разудебил Владимир Путин да ликвидира лидера на "Вагнер".

За Суровикин има още по-малко информация. Преди ден руски медии писаха, че той е бил арестуван в Москва. Официално потвърждение от властите обаче няма. Към момента Кремъл не отговаря и на въпроса къде е Суровикин. Дъщеря му Вероника бе цитирана от телеграм канал "База" с твърдението, че той е на работното си място.

Лоялност

В началото на годината Суровикин за кратко бе назначен за главнокомандващ на войските в Украйна. След това обаче бе свален от поста, а на негово място застана ген. Валерий Герасимов. Именно срещу него и срещу военния министър Сергей Шойгу бе насочен гневът на Пригожин. Той ги обвиняваше в лоша организация, липса на доставки на боеприпаси и твърдеше, че те ще са причината Русия да загуби войната.

След бунта на Пригожин руските елити се готвят за мащабно разследване, писа "Вашингтон пост". Според изданието много от приближените на режима на Путин, заемащи високопоставени длъжности, са били ужасени от от това колко близо до Москва са стигнали бойците на Пригожин и сега бързат да покажат лоялността си. Силите на "Вагнер" превзеха Ростов на Дон преди ръководителят им да отстъпи.

Слуховете изобилстват и се задълбочава параноята по отношение на това дали Пригожин е имал подкрепа от висшите кръгове на руските военни или служби за сигурност, както и какво може да разкрият разследвания за предатели в режима на Путин, коментира "Вашингтон Пост", предаде НОВА.


#Сергей Суровикин #генерал армагедон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници