Експерт: Бунтът на Пригожин все пак ще свали Путин - по мек сценарий, както с Елцин

Експерт: Бунтът на Пригожин все пак ще свали Путин - по мек сценарий, както с Елцин
A A+ A++ A

Председателят на управителния съвет на обществената организация "Център за военноправни изследвания" Александър Мусиенко разказа как може да завърши за Русия бунтът на частната военна компания "Вагнер", ръководена от Евгений Пригожин.

Както съобщи кореспондентът на УНИАН, експертът говори за това по време на дискусионния панел „Бунтът на Пригожин и неговото влияние върху политическата ситуация в Русия и хода на руско-украинската война“.

Мусиенко отбеляза, че сега в ситуации с вътрешнополитически процеси в Русия се получава „пауза“.

„Ще продължи да кипи. И със сигурност ще завърши с две неща. Първото нещо е отстраняването на Путин от власт по мек сценарий, както беше с Елцин. И прехвърлянето на властта, най-вероятно, на Шойгу, министърът на отбраната. Той ще предаде правомощията на него. Или на някой друг. И второто е напускането и свалянето на властта на Путин поради гражданската война и възможния колапс на Русия“, каза той.

В същото време, добави експертът, целта на тези, които сега стоят зад въстанието заедно с Пригожин, е да вървим по първия сценарий, който не устройва особено Украйна. „Защото ни интересува повече второто. По-разрушителни последици“, отбеляза Мусиенко.

Говорейки за причините за този бунт, експертът по политически въпроси, представител на Украинския институт на бъдещето Игор Попов отбеляза, че това, което се говори, е по-специално за интересите и плановете на самия Пригожин и някои от неговите полеви командири.

„Това беше запазване и разширяване на статута им. Защото те бяха принудени да се слеят с въоръжените сили на Руската федерация, а самият Пригожин щяха да го оставят начело на тези подразделения“, каза той.

Експертът отбеляза, че според друга теория много влиятелни хора в Русия, Кремъл, Главното управление на руския Генерален щаб също са имали свой план.

„Този ​​план е реформиране на системата за вземане на политически решения в Русия, това отслабване на влиянието на военното ръководство и военната групировка върху политическите решения, това укрепване на всички специални служби... Това е отслабване на едноличното ръководство. на страната от Владимир Путин“, отбеляза Попов.

Освен това, според мнението на експерта, това също е „голяма стъпка към това, което може би ще промени основния сценарий на 2024 г. за вътрешната политика на Русия: от преизбиране и запазване на режима до прехода към друг човек".

„И това в крайна сметка ще засегне техния военен план и пряко ще засегне Украйна“, каза Попов.

Така че, смята той, "ако личните цели на Пригожин днес не бъдат постигнати, тогава що се отнася до глобалния план и глобалния бунт на елитите, ситуацията продължава". „Може да се развива както в едната, така и в другата посока“, отбеляза експертът.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 23 юни ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака от удара по позициите на неговите наемници: твърди се, че руските войски се опитват да унищожат вагнеровците. В тази връзка той обяви "марш на справедливостта" до Москва, за да спре руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Наемниците поеха контрола над Ростов на Дон, след което се преместиха в столицата на Русия. На 200 километра от Москва Пригожин внезапно обърна колоната след преговори със самопровъзгласилия се президент на Беларус Александър Лукашенко.

Според CNN руските разузнавателни служби или военното ръководство може да са знаели за подготовката на бунта на Пригожин.

#Евгений Пригожин #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници