България и Румъния: Пробите от Черно море не показват проблем за здравето на хората

България и Румъния: Пробите от Черно море не показват проблем за здравето на хората

pixabay

A A+ A++ A

Министрите на околната среда на България и Румъния Юлиан Попов и Мирча Фекет заявиха, че взетите проби от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда, съобщи министерството на околната среда на Румъния в публикация във Фейсбук.

Двамата министри са коментирали качеството на водата в Черно море след разрушаването на стената на язовир „Каховка“ в Украйна вчера по време на онлайн среща .
Междувременно шест плажа в Румъния получиха екологичното отличие за качество „Син флаг“ (Blue Flag), съобщава министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния.

Това са плажовете „Вега Винтидж“ при курорта Мамая, „Марина Реджиа“ и „Финикия“ при Нъводари, „Читадел“ и „Азур“ при Ефорие, както и „Финикия Блу Вю“ при курорта Олимп.

Програмата "Син флаг" е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE).

„Син флаг“ започва през 1987 г. – Европейската година на околната среда – и има за цел да награди плажове и пристанища за тяхното качество, както и да насърчи местните публични власти и частния сектор да предприемат мерки за подобряване на крайбрежната зона.

За да получи отличието „Син флаг“, един плаж трябва да отговаря на 33 критерии, които се отнасят до качеството на водата за къпане, управлението на околната среда, безопасността, предлаганите услуги и др. „Син флаг“ може да бъде получен за един сезон, като запазването му зависи от това дали има нови кандидатури.

#Черно море #морето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници