Нидерландия: Край на ровенето в телефона по време на час

Нидерландия: Край на ровенето в телефона по време на час

pexels

A A+ A++ A

От 1 януари 2024 г. Нидерландия слага ред с нова образователна наредба, която забранява мобилни телефони, таблети и смарт часовници в класната стая. Идеята се обсъжда от доста време и по нея са хвърлили немалко усилия двама министри преди да стане факт

Единственото изключение ще се допуска за деца със смарт часовници само по медицински причини.

След влизането в сила от следващата година, наредбата ще има 6-месечен гратисен период, за да се прецени нейната ефективност и дали ще са необходими още мерки. На този етап това е само наредба, но може да се превърне в закон, приет от парламента, уточняват от министерството.

Относно въпроса за телефона в час училища и родители обсъждат отдавна мярката и дебатите са завършили с подписване на споразумение. 30% от училищата вече са затегнали мерките през последните месеци, казва пред обществената медия NOS Хенк Хагоорт от училищната организация VO-raad. "Никой не иска разсеяни ученици в класната стая и затова мобилните телефони трябва да се използват само в онези моменти, когато това е от полза за урока и помага на учителя."

Студентският съюз смята, че мобилният телефон е станал незаменим за учениците, но все пак подкрепя директивата, тъй като е договорено, че мобилният телефон може да се използва за образователни цели.

Фондация "Родители и образование" вижда директивата като подкрепа за родителите, които предпочитат да забранят на детето си да използва мобилния телефон по време на час. "Трудно е за родителите да направят нещо подобно сами, да кажат: "Не можеш да направиш това, дори приятелите ти да могат". Доволни сме от решението", казва директорът Лобке Вламинг.

Образователният синдикат AOb е провел проучване сред учителите по-рано тази година. "Никога не съм виждал анкета, попълнена толкова бързо", каза членът на борда Джелмър Евърс. Не по-малко от 73% от членовете на средните училища искат национална забрана на мобилните телефони в класната стая.

В началното образование 54% подкрепят забраната на мобилните телефони. Разговорите са в начална фаза и все още не е ясно дали ще се стигне до колективно споразумение. През есента ще стане ясно дали и най-малките ще останат без телефона си, докато учителят преподава.

#телефон #мобилен телефон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници