Нинова: Това правителство има две задачи – да въвлече България във войната и да прокара джендър идеологията

Нинова: Това правителство има две задачи – да въвлече България във войната и да прокара джендър идеологията

бсп

A A+ A++ A

„Уважаеми български граждани, днес на второ четене, тоест официално, се гледа един закон, който върви още от 43-ото НС с променлив успех. Ние няма да подкрепим този закон, но преди да кажа аргументите защо, искам да поставя пред скоби две неща. Първо, „БСП за България“ винаги сме били против домашното насилие и го определяме като едно от най-бруталните и тежки престъпления, с които трябва да се бори цялото общество. Второ, смятаме, че всички над 18-годишна възраст са свободни хора да решават как да живеят, какви дела да водят, каква подкрепа да търсят. Но нашата грижа е за българските деца.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие.

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова обясни: „Този закон, наречен благовидно „Закон за борба с домашното насилие“ по съществото си представлява отказ на държавата от грижа за българските деца, пострадали от насилие, и прехвърляне на тази грижа на неправителствени организации. По същество представлява разкъсване на последната и най-здрава връзка в българското общество – семейната. И по същество представлява противопоставяне на определени групи в обществото едни на други, а в частност – между деца и родители“, каза лидерът на социалистите и посочи, че този закон прокарва изключително опасна и вредна тенденция.

Нинова посочи, че една от причините „БСП за България“ да не подкрепи закона е, че той допуска, че насилието може да се извършва чрез бездействие, като това понятие е твърде широко и се дава свобода за тълкуване какво означава „домашно насилие чрез бездействие“: „И до ден днешен, вече 5 пъти обсъждаме, никой от управляващото мнозинство и вносителите не ни даде определение що е то „насилие чрез бездействие“. Единственото нещо, което сме чули – ще го цитирам, то е от стенограма, защото доста се злоупотребява в обществото с този факт. На мой въпрос срещу г-жа Надежда Йорданова в социална комисия, може ли да дадат определение за „бездействие“ някой от ПП-ДБ или ГЕРБ, отговорът е: „Непредоставянето на храна например, е домашно насилие чрез бездействие“. Стенограма. Това, което казваме за трите шоколада, ако едно дете, болно от диабет, поиска три шоколада и не му дадеш и това е домашно насилие, почива ето на този цитат на вносителите, непредоставяне на храна на човек, който ти поиска и ти не му дадеш. Това е една от причините да не подкрепяме закона, защото е твърде широко понятие и дава свобода за тълкуване какво означава „домашно насилие чрез бездействие“, т.е. възможност за злоупотреба“, посочи лидерът на БСП.

Нинова заяви, че това е предвидено като престъпление в Наказателния кодекс, като в чл. 138 ясно е разписано какво представлява: „Звучи така: „Който съзнателно не окаже помощ на лице, за което е длъжен да се грижи, и което се намира в опасност за живота си и няма възможност да се самозапази поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могъл да окаже помощ, се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация. Чл. 138 на Наказателния кодекс, ясно разписано какво представлява. Само че тук, вие вносителите, разширявате това понятие и давате възможност извън конкретното престъпление, някой, на когото не е дадена храна например, по думите на вносителите, да заведе иск срещу родителите си, възпитанието и отглеждането да бъде поето от неправителствена организация, която участва в Националния съвет и във взимането на решения и т.н.“, обясни лидерът на БСП.

След като обясни първия аргумент на социалистите да гласуват против, Нинова аргументира и втората причина „БСП за България“ да не подкрепи промените в закона: „Заличавате понятието „приемен родител“ и го заменяте с израза „лице, на което са възложени грижи за детето“ или „лице, на което детето е поверено“. Кое е това лице? Защото статутът на приемния родител е описан много ясно. Има го в законодателството, ясен е кой е и да се търси отговорност на такъв приемен родител. А това какво е? Какво е „лице, на което за възложени грижи за детето“? Физическо, юридическо, Пешо, Гошо или някое НПО, финансирано отвън, защото по-нататък става дума и за това? На кого давате българските деца Ви питаме с този закон?“, попита Корнелия Нинова.

И продължи: „Следващо, разширява се кръгът на специализираната услуга, като се допълва, че и децата могат да се ползват от тази специализирана услуга. И списъкът става дълъг. Националният съвет, който създавате, допуска неправителствените организации в него да участват във вземането на решение, в превенции, програми и т.н., а от другата страна – да предоставят специализирани услуги, на деца. Тоест тези, които взимат решенията, от другата страна предоставят услугата и включвате децата в тази услуга. Прозрачен ли е вече замисълът, който сте вложили в този закон? За никаква борба с домашно насилие над жени и деца не става дума. Става дума за овладяване на българските деца, за промиването на мозъците им, за отглеждане от НПО-та, за откъсването им от родителите, защото има текст, че непълнолетно, малолетно дете, може да заведе дело срещу родителите си, например за бездействие, че не му е дадена храна, според Надежда Йорданова. Това дело се поема като защита от неправителствена организация, това дете се отделя от семейството, дава се на лице, на което са възложени грижи на детето, това лице участва в Националния съвет, където се взимат решенията и в същото време има пари, с които да предостави тази социална услуга на детето. Виждате ли затворения кръг?“, попита лидерът на социалистите.

„Обръщам се към ГЕРБ най-вече. В миналото Народно събрание вие не подкрепихте този закон, последният момент на второ четене. Какво ви обърна днес? Законът е същият. Защо сега го подкрепяте? Мога да дам предполагаем отговор“, каза Корнелия Нинова.

И заяви: „Правителството и това мнозинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има поставени две задачи – едното е да вкара България във войната, другото е да вкара джендър идеологията. И когато изпълнят тези две задачи, това правителство ще се саморазпусне“, каза Нинова.

Лидерът на социалистите обясни, че в законопроекта има специален текст, който казва как се финансира Националния съвет и попита: „Каква администрация допълнителна му се създава, колко пари от бюджета трябва да му се осигурят? В интерес на коректността пише, че НПО-тата не се финансират от българския бюджет, а от други бюджети. Ние знаем, че те се финансират от други бюджети. Така че има предвиден текст и за финансиране и за администрация на този съвет и за продължаваща практика за финансиране на НПО-та от други бюджети“.

Нинова отхвърли спекулациите, че социалистите не подкрепят областните центрове: „Питате защо не подкрепяме областните центрове? Та ние сме го предложили в нашия закон и вие го отхвърлихте. Как така твърдите, че не подкрепяме областните центрове? Точно обратното. От 44-тото ги предлагаме и вие упорито с други състави в НС ги отхвърляте.“

Тя категорично заяви, че никой не е оспорил равните права между мъже и жени: „И точно ние, социалистите и левите хора в света, се борим за това от десетки години. И няма да се откажем. И това няма нищо общо с факта, че вие предлагате българските деца да бъдат обучавани от НПО-то, да водят дела срещу родителите си като малолетни, когато те нямат дееспособност в българското законодателство да не могат да се откажат от тези деца. Това няма нищо общо“, каза Нинова и посочи, че битката на БСП е за християнските и семейните ценности и децата.

Лидерът на БСП заяви, че хората над 18 години могат да живеят свободно с когото и както искат, но децата не трябва да се пипат. От парламентарната трибуна тя показа книжка „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“, която се дава на четвъртокласници, а директор я е донесъл в групата на БСП в подкрепа на референдума. В тази връзка Корнелия Нинова призова: „Обръщам се към всички български граждани, все още събираме подписи за спасяване на българските деца и за свободата всеки, който е различен да живее свободен след 18 години“, каза в заключение тя.


# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници