Радев към Зеленски: Солидарни сме с Украйна, но не подкрепям предоставянето на българско оръжие (ВИДЕО)

Радев към Зеленски: Солидарни сме с Украйна, но не подкрепям предоставянето на българско оръжие (ВИДЕО)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

"Не подкрепяте оръжия за Украйна, за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?", този въпрос зададе президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата му с президента Румен Радев.

"Не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на държавата да не отслабват", обърна се Радев към Зеленски.

Той подчерта, че е солидарен с народа на Украйна и с "жертвите на тази жестока война, която бушува в момента".

"Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава", добави Радев.

Според Радев рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване. По думите му конфликтът се превръща в изтощение, в глобален сблъсък, изостря и социалното напрежение.

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение", каза още Румен Радев.

"Ако това е конфликт, държавата няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите и после чрез превземането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война", отговори Зеленски.

"Хубаво е да се дава на хората, за да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. Не дай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага?", попита президентът на Украйна.

"Разбирам напълно вашите доводи, господин президент. Забелязахте, че няколко пъти употребих думата война и това категорично е такава. Украйна има своето място в ЕС. Ние бихме искали да чуваме повече и думата "мир". Водещите усилия да бъдат за постигане на мир. Вярвам, че в момента не сме използвали всички средства на дипломацията, за да работим в тази насока", каза Румен Радев, цитиран от "24 часа".

#Володимир Зеленски # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"