Ваучерите за храна стават електронни

Ваучерите за храна стават електронни

Снимка: Асоциация на операторите на ваучери за храна


 

A A+ A++ A

Ваучерите за храна, които работещите получават, да станат електронни, предвижда проектът за държавен бюджет за тази година. Ще има преходен период от шест месеца от 1 януари до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно ваучерите на хартия и на електронен носител, информира БНР.

Проектът на Държавен бюджет за 2023 година предвижда да се запази действащото данъчно облекчение за предоставяне на социални разходи в размер до 200 лева месечно на наетите лица под формата на ваучери за храна.

По последни данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България ваучери ползват над 700 000 работещи. Целта на дигитализацията е да се постигне намаляване на административната тежест и да се осигури по-конкурентна среда за всички, участващи в схемата за данъчното облекчение: операторите на ваучери за храна, работодателите, наети и други.

Главният секретар на Асоциацията - Таня Обущарова, обясни, че ваучерът ще бъде под формата на карта по подобие на банковите или пък изцяло виртуален в мобилно приложение: "Това вече ще зависи от технологиите на самите оператори и служителите ще могат по един много удобен начин да ги използват тези ваучери, но е много важно уточнението, че това остава ваучер. Няма да бъде платежна карта - дебитна или кредитна, от която ние да можем да си изтеглим пари в кеш. Това ще бъде технически невъзможно".

С ваучерите, както и досега, ще се пазарува в търговски обекти и ресторанти. С тях могат да се плащат и туристически услуги.

#храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници