Шести океан? Масивна пукнатина цепи Африка на две

Шести океан?  Масивна пукнатина цепи Африка на две
A A+ A++ A

Масивен разлом, който преминава през Африка, ще раздели континента на две, като така ще създаде шестия океан на Земята. Предвижда се страните по югоизточното африканско крайбрежие да формират гигантски остров, което ще образува ново море от Етиопия до Мозамбик, твърдят учени, цитирани от "Дейли мейл”.

Източноафриканският разлом съществува от най-малко 22 млн. години, но едва през последните няколко десетилетия се наблюдава активност. През 2005 г. се появява голяма пукнатина край пустинята на Етиопия, като скоростта на разширяването ѝ е около 2,5 см годишно, а дължината ѝ е приблизително 56 км.

Появата на процепа е заради отдалечаването на две тектонски плочи - Сомалийската на изток и Африканската (наричана още Нубийска - б.а) на запад, но навремето точният ефект от този процес не е бил напълно ясен.

Публикувано през юни проучване обаче установи, че причина за разлома е огромно изхвърляне на свръхгорещи скали от земното ядро. Разкъсването на Африка не е точен процес и може да се случи дори след милиони години. Тогава Сомалия, голяма част от Етиопия, Кения и Танзания ще образуват нов континент.

"Това, което не знаем, е дали разкъсването ще продължи със сегашното си темпо, за да се отвори в крайна сметка океански басейн, подобен на Червено море, а по-късно и нещо много по-голямо - малка версия на Атлантическия океан, или може да се ускори и да се случи по-бързо”, обясни Кен Макдоналд, професор в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

По думите му е възможно и забавяне на процеса, преди да започне по-интензивно разрастване на морското дъно, като той подчерта, че "при сегашните темпове водна маса с размерите на сегашното Червено море може да се образува след около 20-30 млн. години”. Макдоналд предвижда Източноафриканският разлом да доведе до появата на още земни разкъсвания в бъдеще.

Пукнатината до Етиопия вече показва признаци на образуване на море в региона. Междувременно друга такава се появи в Кения през 2018 г. след проливни дъждове, което доведе до затваряне на пътища, а жителите в региона трябваше да напуснат домовете си заради опасност от срутвания

Според геолога Дейвид Адеде

появилият се процеп в земята преди това е бил пълен с вулканична пепел, като поройните дъждове са я размили и са разкрили пукнатината. Местни жители обаче разказват как явлението се е случило внезапно, като някои дори твърдят, че са усетили земята под краката им да се тресе. Един от тях - Елиуд Нджороге Мбугуа, твърди, че е видял как процепът минава през дома му, като е успял да събере само част от вещите си, преди къщата да се срути.

Пукнатината продължава да се обсъжда в научните среди, като според някои експерти тя показва

разделянето на земната кора в реално време, докато други твърдят, че това е невъзможно.

Разломът в Източна Африка ще продължава да се разраства заради отдалечаването на Сомалийската и Нубийската тектонска плоча една от друга. През 2004 г. движението на парчетата земна кора е наблюдавано от изследователи от Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, като е установена скоростта му - около няколко милиметра годишно. Пукнатината се простира от Аденския залив на север до Зимбабве на юг, като се състои от вулканични върхове, стръмни склонове и дълбоки долини.

Екип от Техническия университет във Вирджиния прави 3D симулации на района и установява, че се движи т.нар. Африкански суперплум. Това е регион, включващ Южноафриканското и Източноафриканското плато, както и Югоизточния атлантически басейн, където е настъпило изключително тектонско издигане, в резултат на което теренът е много по-висок от околния.

Източник: 24 часа

#Африка #разлом #континент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници