Климатологът проф. Георги Рачев:От 36 до 40 градуса в четвъртък и петък

Климатологът проф. Георги Рачев:От 36 до 40 градуса в четвъртък и петък

Pixabay

A A+ A++ A

„Това лято няма да е сред най-топлите в историята. Миналото лято беше по-топло, тогава юни беше убийствено горещ, юли беше доста горещ, август беше в топ 3 по горещина през годините, а септември в топ 5. Много топло беше.“

Такова сравнение направи в студиото на Euronews Bulgaria климатологът проф. Георги Рачев.

Ето какво още каза той:

Можем да излизаме следващите две седмици само по джапанки. Очаква ни период на сухо, топло и в отделни дни на много горещо време. Сега е времето на жегите в северното полукълбо, когато слънцето е застанало високо. Най-топло ще бъде в района на Кувейт и Южен Ирак.

Температурите, които показваме на картата, са за след седмица. Очакват ни температури до 40 градуса в четвъртък и петък следващата седмица. Очаква ни много топло време до 26-ти юли, горещо време между 36 и 40 градуса. Тези температури не са неочаквани за този период.

В Турция ще има около 50 градуса, може и да стане при нас така, но въпросът е да стане продължително за да стане рекорд. При нас рекордът е 45 градуса в Пловдив преди 20 години през 2000-та година.

В Пловдив ще има температури до 40 градуса в четвъртък и петък също. В Златни пясъци температурите ще са около 33-35 през седмицата. В Русе ще има затопляне също, от сряда в Плевен - също температури до 40 градуса.

България е градобитна държава, но за щастие това е ограничено. Хората в Разградско са загубили реколтата си вчера, но важното е, че са добре хората. Иначе България се готви да посрещне страхотна реколта от зърно, на глава от населението сме и на първо място по производство на слънчоглед.

Нямаме опит досега и не се знае какво ще стане с водите от АЕЦ "Фукушима". Ядрената енергетика, както работим с нея в момента, не е екологична и не е ОК. Това е радиоактивна вода, изобщо не е ОК. Може би само в малък периметър ще има проблем, но ще видим как ще бъде.

Няма опасност и за хората по нашето море от води от Каховка. Движението на водата е от север на юг навътре към морето.

#проф. Георги Рачев #лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници