Ердоган: Отворете ни вратата към ЕС, а ние ще разчистим пътя на Швеция към НАТО

Ердоган: Отворете ни вратата към ЕС, а ние ще разчистим пътя на Швеция към НАТО

фейсбук

A A+ A++ A


Никой не трябва да очаква отстъпки от нас, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган говори пред журналисти на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да замине за Вилнюс, където ще участва в среща с шведския министър-председател Улф Кристершон, свикана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по повод кандидатурата на Швеция за членство в пакта. Заседанието ще се състои в навечерието на срещата на високо равнище на страните от НАТО във Вилнюс.

Турският лидер подчерта днес, че Анкара винаги е подкрепяла курса на НАТО на "отворени врати".

В същото време, за да се ускори процесът на Стокхолм за членство в НАТО, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби от тристранния меморандум (между Турция, Швеция и Финландия), заяви Ердоган.

Президентът на Турция обвърза въпроса, свързан с кандидатурата на Стокхолм в НАТО, с преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Първо отворете пътя за присъединяване на Турция към ЕС, а след това ще "разчистим пътя" за кандидатурата на Швеция (за НАТО), точно както направихме в случая с Финландия, отбеляза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турция чака вече 50 години да се присъедини към ЕС, добави турският президент.

Турция все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани от турските власти за терористи. В последно време ситуацията се усложни още повече след проява, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана.

#Билал Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници