Експерт: Купувайте само дрехи втора употреба

Експерт: Купувайте само дрехи втора употреба

pexels

A A+ A++ A

Cтo xиляди тoнa дpexи и битoв тeĸcтил ce изxвъpлят в Бългapия гoдишнo.

"Текстилната индустрия е сред основните замърсители на околната среда, нарежда се на 4-о място по негативно влияние, повече от жп транспорта, самолетния и морския транспорт, взети заедно. Причината е fast fashion-ът и колекциите, които се бълват на много по-ниски цени. Дрехите се превръщат в новата пластмаса. Средно носим една дреха между 7 и 8 пъти - двойно по-малко, отколкото преди няколко години. А след това ги изхвърляме и го направим на неправилното място", каза Цветелина Томова от Българска асоциация "Кръгов текстил".

"Там те не се разлагат, замърсяват природата. Има вече над 300 контейнера в България - от 2018 година стартирахме инициативата. Вече има в почти всички големи и не толкова големи градове. Трябва ни малко повече информираност по темата какви ползи има от това. Тези 100 000 тона на година се равняват на пет сгради НДК", допълни Томова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че средно европеецът купува по 15 кг дрехи на година, а от тях изхвърля 11 кг.

"Над 60% от всички дрехи са направени от синтетични влакна, които се правят от нефт. Това означава, че те никога не се разлагат в природата. Плашещото е, че ние сами си ги правим тези статистики и тези синтетични дрехи при няколко изпирания - отделят микропластмаса, която отива в океаните и замърсява водата", поясни Томова.

И е категорична, че хората трябва да залагат на дрехи втора употреба.

"Дрехите втора употреба са много по-качествени и за тях са използвани различни материали от дрехите, които са от fast fashion вериги. Над 75% от българите смятат, че повторната употреба би помогнала за опазване на околната среда, а над 50% - пазаруват втора употреба", добави Цветелина Томова.

Тя разкри, че започват кампания с повече информация за това, че текстилът е един от основните замърсители: "Ние си мислим, че памучните дрехи са добре, но това не е така, защото в степента, в която се произвеждат във fast fashion-а, оказва негативно влияние.

#дрехи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници