Горещата вълна „Клеон“ удари Гърция

Горещата вълна „Клеон“ удари Гърция

pixabay

A A+ A++ A

Гърция се готви за настъпващата гореща вълна "Клеон", която се очаква да удари съседната страна утре и през целия уикенд. Властите предупреждават, че жегата може да достигне 44 градуса, съобщи "Та Неа".

В допълнение към екстремните температури, които ще бъдат регистрирани през следващите три дни, метеорологите предупреждават за огромен риск от възникване и разпространение на пожари, особено в части от островите в Източното Егейско море, Цикладите и Крит.

Според прогнозните данни на Националната обсерватория на Атина днес температурите също ще се повишат, като на места максималните ще надхвърлят 40 градуса по Целзий.

В резултат на това по-голямата част от населението на Гърция ще бъде изложено на екстремни горещини.

Очаква се около 8,2 милиона души да изпитат температури над 37 градуса, а температури от 39 градуса ще засегнат 620 хиляди души.
Очакваните високи температури в северната част на страната са 38 до 39 градуса, а в Централна Македония и вътрешността на Епир - 40 до 41 градуса.

В останалата част на континента се очакват 40 до 41, във вътрешността на Централна Гърция 41 до 42, а в Тесалия 43 до 44 градуса.

В островите на Гърция могат да се очакват температури от 35 до 36 градуса в Йонийските острови, а на островите в източната част на Егейско море, Додеканезите и Крит се очакват температури от 37 до 40 градуса.

Правителството също взе предпазни мерки, като спря работата на всички обществени услуги поради екстремните горещини и позволи на работниците от частния сектор да работят от вкъщи, ако попадат във високорисковите категории за топлинен стрес.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници