Денков за Шенген: Присъединяването ни през октомври остава реалистично

Денков за Шенген: Присъединяването ни през октомври остава реалистично

стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Министър-председателят Николай Денков е на еднодневно посещение в Румъния, където разговаря с премиера на северната ни съседка.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген, енергийните проекти и изграждането на нов мост на Дунав край Русе, бях основните теми по време на двустранните разговори между двамата премиери, предаде НОВА.

Именно в Румъния Николай Денков реши да направи първата си визита откакто заема длъжността министър-председател.

Двамата премиери бяха категорични, че е напълно реалистично страните да бъдат присъединени към Шенген още тази година, но ако успеят да убедят основните опоненти на идеята. Засега те са Австрия и Нидерландия.

От Букурещ Денков коментира и новата военна помощ за Украйна под формата на 100 бронетранспортьора.

"Тези машини не са от контингента на БА, те са закупени през 80-те години и са в складове на МВР. Никога не са използвани, дори и учения не са правени с тях. Те са тежест и за министерството, и за България”, каза Денков.

Според него е реалистично приемането на България и Румъния към Шенген тази година. "Единственият проблем е, че не всичко зависи от нашите 2 държави. Ние сме изпълнили всички поставени изисквания, имаме положително на ЕК и на ЕП. Но по правилата на ЕС за влизането в Шенген ни трябва съгласие на всяка една държава. Трябва да убедим парламентите в Нидерландия и Австрия”, каза Денков.

#Денков #акад. Николай Денков #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници