Отказът на Кирил Петков от депутатски имунитет вече е в прокуратурата

Отказът на Кирил Петков от депутатски имунитет вече е в прокуратурата

Стоп кадър/НОВА - архив

A A+ A++ A

Отказът на Кирил Петков от депутатския му имунитет вече е в прокуратурата. Той му бе поискан заради декларацията му като икономически служебен министър, че към май 2021 г. има само българско гражданство. Оказа се, че до август е бил и поданик на Канада, макар още през април да бе върнал паспорта си.

Първоначално от Софийската районна прокуратура отказаха да го разследват за документ с невярно съдържание. Това стана преди 19 месеца. През май тази година обаче разследването бе възобновено от Върховната касационна прокуратура.

Кирил Петков сам се отказа от имунитета си малко след като Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ функциите главен прокурор.

От имунитета си се отказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е разследван по казуса "Барселонагейт", в който се проверява пране на пари. В момента обаче наблюдаващият прокурор по делото е в отпуск.

В четвъртък стана ясно, че депутатът от БСП Георги Свиленски пробвал да грабне отказа на Борисов от имунитет. Играехме си на “Къде с таз книжчица под мишница?”. Така председателят на парламента Росен Желязков описа в духа на Вазовото стихче една иначе съвсем непоетична сценка от старта на пленарния ден в четвъртък, напомня "24 часа".

Депутатите от БСП Георги Свиленски и Иван Ченчев отишли в стаята на шефа на НС лично да видят отказа от имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Те от седмица се възмущават, че той не е качен на сайта на парламента, не могли да установят и в деловодството наистина ли има такъв. Свиленски опитал да грабне папката.

“Хвана я, сложи си я под мишката, за да я носи в стаята на БСП. Играехме си на “Къде с таз книжчица под мишница?”, дърпахме се на вратата, за да мога да си я взема обратно, но вие имахте възможността да се запознаете с официално внесения документ в деловодството на Народното събрание”, разказа Желязков в отговор на Ченчев, който за пореден път повдигна въпроса в пленарната зала и уточни, че "заявлението е подадено още когато е било съобщено от трибуната преди седмица. Решението не може да бъде оттеглено".



#Кирил Петков #депутатски имунитет #прокуратурата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници