ПП-ДБ с остра декларация срещу езика на омраза на Възраждане

ПП-ДБ с остра декларация срещу езика на омраза на Възраждане
A A+ A++ A

"Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) остро осъжда разпространението на език на омразата, призиви за насилие и хомофобия, и призовава ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата съвестно да разследват, посочват от коалицията в своя позиция, публикувана на сайта им."

Конкретният повод е откровено антисемитският колаж, появил се в Телеграм група с име "Възраждане", но за която от партията на Костадин Костадинов отричат да е официален техен канал за комуникация. В позицията се изброяват и други случаи на език на омраза, призиви за насилие от страна на привърженици на "Възраждане".

"Във връзка с проверка на прокуратурата ПП-ДБ призовава ПП “Възраждане” да преустанови стратегията “атаката е най-добрата защита” и ясно да заяви мнението си за разпространения в Телеграм групата с име “Възраждане” колаж с призив за насилие и антисемитизъм", пишат още от коалицията и коментират, че считат за "форма на натиск изказването на Костадин Костадинов, включващо заплаха за ответен сигнал срещу инициаторите на сигнала".

"Всеки, станал свидетел на престъпление, е длъжен да сигнализира органите на реда. Обратното е бездействие", посочват от ПП-ДБ.

Оттам припомнят, че само за последните месеци от „Възраждане“ са инициирали няколко безпрецедентни призива за насилие и ограничаване правата на хората в България.

"Като започнем от възпрепятстването на свободното движение и заплахи срещу граждани при провеждане на филмова прожекция; минем през насилственото спиране на Явор Божанков и Манол Пейков да изразят като народни представители мнението си от трибуната на Народното събрание; минем през безпрецедентните личности атаки срещу Даниел Лорер, по които е заведена жалба в Комисията по дискриминация; добавим призивите за нахлуване в Народното събрание; и не на последно място припомним арогантното разпространение на лъжи и всяване на страх, че български граждани ще бъдат изпращани в Украйна и множество случаи на разпространение на дезинформация и неистини, изброяват случаите само от последния около месец в позицията си.

От коалицията отбелязват и странното мълчание по всички тези случаи от страна на президента Румен Радев, който иначе прави коментари почти всеки ден, фокусирани основно върху военната помощ за Украйна и критики за правителството.

"Недоумение буди фактът, че Президентът досега не е изказал мнение по поведението на Възраждане, въпреки честите си коментари на политическата ситуация в България. Защо?", питат оттам.

"Цялата сила на закона следва да се ползва в защита на правото на всеки български гражданин за живота, достойнството и правата на личността, както повелява Конституцията и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН."

Призивите към престъпление и толерирането на престъпления са престъпления сами по себе си, подчертават от коалицията.

"Висша ценност на демокрацията е свободата на словото и плурализъм в политическия спектър, но в основата ѝ стои върховенството на правото и справедливостта. Няма да допуснем злоупотреба нито с върховенството на закона, нито с насилието над който и да е български гражданин", отбелязват още от ПП-ДБ.

Миналата седмица организацията на евреите в България „Шалом“ подаде сигнал до Софийската районна прокуратура срещу партия "Възраждане" заради публикация в социалната мрежа Telegram.

Лидерът на политическата сила Костадин Костадинов коментира, че колажът в социална мрежа, заради който „Шалом“ подаде сигнал в прокуратурата срещу партия „Възраждане“, не е в официалния канал на партията.

След това Софийската градска прокуратура възложи проверка по повод сигнала от Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом“, в който има твърдения за осъществени престъпления.

#ПП-ДБ #"Възраждане" #Възраждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници