Връщат нощните автобусни линии в София?

Връщат нощните автобусни линии в София?

pixabay

A A+ A++ A

Днес комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС) ще разгледа предложението на общинските съветници Зафир Зарков, Карлос Контрера, Симеон Ставрев и Борис Бонев за подобряване на обслужването в наземния транспорт, съобщават от пресцентъра на Съвета.

Това е пореден доклад за развитието и оптимизирането на транспортната мрежа в София. Връщането на нощните линии в София ще се случи на два етапа. Първо до края на октомври ще бъдат пуснати двете най-натоварени линии ж.к. „Младост“ – ж.к. „Люлин“ и „Студентски град“ до кв. „Обеля“, а след това най-късно до края на година ще бъдат пуснати и линиите от ж.к. „Овча купел 2“ до кв. „Васил Левски“ и ж.к. „Дружба“ до ж.к. „Гоце Делчев“, посочват от СОС.

Създава се нова автобусна линия под номер А288, след пускането на новия участък от ул.“Филип Кутев“ до бул. „Симеоновко шосе“. Със завършването на този проект се изпълнява основна част от функцията на улицата като разпределител на транспортните потоци от радиалните направления в южната част на София и високия потенциал за създаването на връзка между кварталите „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Студентски град“, „Мусагеница“ и „Гео Милев“.

Следващо предложение, което ще бъде разгледано, е експерименталният проект “Автобуси до училища на територията на Столична община” да бъде част от градския транспорт за цялата учебна 2023/2024 година, информират от Съвета. Двете линии У1 и У2, работеха за втора поредна година и показват сериозен ръст в своето използване. Затова администрацията вече работи по възможности за допълнително разширяване на услугата и за други квартали и училища.

Освен това в доклада са предложени и промени на маршрутите на няколко съществуващи линии.

Автобусна линия 120 ще се движи по новоизградената отсечка на ул. „Филип Кутев“ между бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“, с което ще се създаде нова връзка на бързо разрастващият се кв. „Кръстова вада“ с метрото и централната градска част.

Автобусна линия 310, ще промени маршрута си от пл. „Лъвов мост“ през бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. „Христо Ботев“, с което ще създаде директна връзка на жк. „Люлин“ до Централа гара.

Автобусна линия 304, ще промени маршрута си в жк. „Дружба“, като ще преминава изцяло през ул. "Обиколна" от ул. „Димитър Пешев“ до бул. „Цветан Лазаров“. С тази промяна ще се създадат нови транспортни връзки за бързо разширяващата се жилищна част по ул. „Обиколна“.

Автобусна линия 58, ще удължи маршрута си до гара „Владая“, с което ще създаде алтернатива за живущите с възможността за прекачване на гара „Владая“ като бърза връзка с метростанция „Горна баня“.

Линия Х50 удължава маршрута си от пл."Орлов мост“ до пл. „Свети Александър Невски“, с което се постига преминаването през допълнителен брой културно исторически забележителности.

БТА припомня, че нощният градски транспорт беше спрян в края на 2020 г. Причината беше оптимизация на разходите заради ковид кризата, както тогава обясниха от Столичната община.

#автобус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници