Напрежение между партиите след предложението за нова дата за националния ни празник ОБЗОР

Напрежение между партиите след предложението за нова дата за националния ни празник ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

Нажежена политическа полемика около предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България" 24 май да стане националният празник на България. Според вносителите, така науката и писмеността щели да бъдат изведени на преден план. На идеята реагираха остро от опозицията. От БСП сравниха идеята с родоотстъпничество. А лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов директно предложи спорът да решат всички българи на референдум. Идеята обаче не срещна подкрепа не само сред парламентарно представените партии, но и от вицепрезидента Илияна Йотова.

„След като темата повдига подтик за противопоставяне у някои политици, това означава, че не става въпрос за национално достойнство, а за някакви други мотиви”, каза Надежда Йорданова, депутат от ПП - ДБ.

Според БСП предложението изначално опорочава конституционните промени. Във Варна лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че имат покана от Кирил Петков и Христо Иванов за обсъждане на новите текстове на основния закон, но едва ли ще отидат на тях.

„Това е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата - Конституцията. Това е допълнителен повод за разделение на българското общество и насъскване на една група българи срещу друга”, каза тя.

Не датата на националния празник, а работата на институциите трябва да бъде водеща тема в този дебат, посочи още Нинова.

„Сложиха националния празник на първо място. Това опорочи целия процес и няма смисъл да си губим взаимно времето и да заблуждаваме обществото, че сме загрижени за хората и за това правим промяна в Конституцията”, твърди още лидерът на левицата.

Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов също избухна с гневен пост в социалната мрежа. Той напомни, че не политиците, а българските граждани имат право да кажат кога да бъде националният празник на страната. И Даниел Лорер от ПП да отиде в Плевен, да застане на площада и да защити идеята си. След това да види каква ще е реакцията на жителите на града.

#24 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници