82 пожара бушуват в Гърция, спасяват хора по плажовете

82 пожара бушуват в Гърция, спасяват хора по плажовете

стоп кадър

A A+ A++ A

Огнената стихия продължава да бушува в Гърция, докато пожарникарите продължават да работят през нощта, за да потушат огъня на Корфу, Родос, Егио, Каристос и Илики. Евакуиран е и остров Евия, съобщи „Катимерини“.

Противопожарната служба съобщи за 64 нови горски пожара, като общият им брой достигна 82.

На Родос „фронтът се премести на изток, към Малона и Масари, без обаче засега да застрашава населените места“, каза заместник-началникът на пожарната Янис Артопиос, който е и неин говорител.

Стотици пожарникари и доброволци са на първа линия и останаха там през цялата нощ. Гражданската защита обяви извънредно положение в Южен Родос.

Пожарът в северно Корфу с множество огнища в момента се гаси от пожарната. Горят гори и пасища, като огънят се движи в югоизточна посока.

Общо 17 жилищни района са евакуирани на острова, като жителите получават сигнали чрез номера за спешни случаи 112.

Беше проведена операция за спасяване на хора от плажа на Нисаки в Корфу, в която участваха шест плаващи кораба на бреговата охрана, седем частни кораба с малък капацитет, два частни кораба с голям капацитет и един влекач, според бреговата охрана.

Общо 59 души бяха спасени от плаващ кораб и два шлепа, пътуващи към пристанището на Корфу.

Посолството ни в Атина с важна информация към българите за пожарите в Гърция

Спасените ще бъдат настанени в стаи на пристанищната организация на Корфу, които са под егидата на секретариата на Гражданска защита. Приблизително 100 пожарникари с 35 коли се борят с пламъците, за да ограничат пожара, избухнал в местността Дервенакия на Егиалия.

Още два противопожарни самолета и два хеликоптера се опитват да потушат огъня от рано сутринта.

Силите на пожарната са действали през цялата нощ в близост до населени места, за да спрат пламъците да достигнат до домовете.

Работата на пожарните е подпомогната от автоцистерни и общинска техника.

В Евия бушуват три различни огнища. В района продължават да действат сухопътни сили и общинска техника. Помогнаха и въздушните средства през светлата част на денонощието на вчера. Издадена е заповед за евакуация на 5 населени места.

В Йилики, намираща се в областта Беотия, все още гори ниска растителност в непроходим терен, движейки се на юг.

Изключително висок риск от пожари има в 5 района на Гърция, по-специално в Атика, Централна Гърция, Южно Егейско море, Западна Гърция и Пелопонисос.

Леко понижаване на горещините се очаква днес, като в някои райони температурата ще се понижи с максимум 5 градуса. Въпреки това се очаква новата гореща вълна да започне във вторник, която ще продължи до четвъртък, съобщи „Та Неа“.

В континенталните райони се очакват температури от 38 до 40 градуса, а на места в Централна Гърция и Пелопонес от 41 до 42 градуса. На Йонийските острови, Додеканезите и Южен Крит живакът в термометрите ще достигне от 37 до 39 градуса, а на останалите острови от 35 до 36 градуса.

Очаква се горещата вълна да доведе до повишаване на температурите с 42 до 44 градуса на континента, 39 до 41 на Йонийските острови, 38 до 40 в Додеканезите и Южен Крит и 36 до 38 градуса по Целзий в останалата част на островната държава.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници