Учени създадоха „еликсир на младостта“

Учени създадоха „еликсир на младостта“

pixabay

A A+ A++ A

Екип от Харвардското медицинско училище създава рецепта за шест химически съединения, които преобръщат процеса на стареене. Създателите на еликсира на младостта твърдят, че откритието им има голям потенциал, защото е алтернатива на скъпата генна терапия, която също бива използвана за подмладяване, пише framar.bg.

Изследването

Научната работа на екипа от Харвардското медицинско училище стъпва върху откриването на „факторите на Яманака“ и това, че експресията на тези специфични гени може да превърне възрастните клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC).

А това от своя страна повдига резонно въпроса дали е възможно да настъпи обрат при клетъчното стареене, но без да се допуска клетките да се превърнат в ракови. В настоящото си изследване екипът насочва вниманието си към молекули, които в определена комбинация биха могли да обърнат процеса на клетъчно стареене и да подмладят човешките клетки.

По време на работата си учените проверяват милиони комбинации от молекули. Основното, което търсят, е възможностите им да променят процеса на клетъчно стареене и да подмладяват клетките. Изследователите идентифицират шест химически комбинации, които успяват да възстановят стареещите клетки до състоянието им като по-млади, при това го правят само за седмица.

Тестовете са направени върху клетки на мишки и хора. Резултатите показват ясно забавяне на процеса на стареене при всички шест комбинации.

Екипът разработва и системи, които позволяват да бъде разграничен ясно вида на клетките и да се определи дали са млади, стареещи в момента или вече стари. В реално време изследователите наблюдават как се разпределят нивата на нуклеоцитоплазмения протеин (NCC). Установяват, че старите клетки имат пропускливи ядрени мембрани.

Шестте комбинации възстановяват NCC и транскрипционните профили на целия геном до подмладяване и на практика обръщат транскриптомната възраст само за седмица.

Изводите

Както подчертава проф. Дейвид Синклер, от катедрата по генетика и съдиректор Центъра за изследване на биологията и стареенето в Харвардското медицинско училище, последиците от новото им откритие са широкообхватни.

„Доскоро най-доброто, което можехме да направим, беше да забавим стареенето. Новите открития предполагат, че сега сме в състояние да обърнем процеса“, казва проф. Синклер.

Откритията на екипа отварят пътища за регенеративната медицина. Изследването може да революционизира лечението на стареенето и особено свързаните с възрастта заболявания.

Не на последно място, отбелязват от екипа, е важно, че предложеният от тях вариант е много по-евтин, по-бърз и ще има широко приложение. Ръководителят на екипа проф. Синклер е убеден, че откритието им е реална възможност процесът на стареене да обърнат с едно хапче, но и да допринесе за ефективното лечение на заболяванията, свързани с възрастта.

Статията, в която екипът представя откритието си, е със заглавие „Химическо индуцирано препрограмиране за обръщане на клетъчното стареене“ и е публикувана в списание Aging.

Реакциите

Разбира се, новината за новото изследване провокира множество и при това различни реакции. Има специалисти, които са на мнение, че става дума просто за опит да се разшуми по темата и да се привлече внимание.

Специалистът по биогеронтология от Университета във Вашингтон д-р Мат Кейбърлайн коментира, че представеният метод за скрининг е иновативен и може да доведе до важни открития след време, но все пак проучването е предварително.

„Коктейлите, които описват, може да имат полезни терапевтични свойства, но в публикувания документ няма преки доказателства затова. Колегите трябва да са потвърдили поне един от коктейлите при животно и да са показали подобрения, свързани с възрастта, здравните показателите или продължителността на живота преди да изложат твърденията си за ефектите върху биологичното стареене“, казва д-р Кейбърлайн.

Проф. Чарлз Бренър, който работи активно в областта на метаболизма, подчертава, че екипът е направил масово, а не секвениране само на една клетка, което единствено е в състояние да оцени клетъчната идентичност.

#учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници