Сарафов: Обявяваме нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

Сарафов: Обявяваме нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

Стоп кадър

A A+ A++ A

И.ф. главен прокурор на България Борислав Сарафов изпрати съобщение до медиите с официално обръщение по повод последните случаи на насилие в страната. Прокуратурата обявява нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви, посочва Сарафов.

Прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие, отбелязва се в обръщението.

"Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност. Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас", посочва Сарафов.

"В този смисъл очаквам бързи действия от страна на прокурорите в цялата страна по установяване, привличане към наказателна отговорност и вземане на разумни и адекватни мерки за неотклонение спрямо извършителите на престъпления основани на пола, религията, случаите на домашно насилие, хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите. Крайната ни цел трябва да бъде налагането на справедливи наказания, основани на законовите разпоредби", допълва той.

"Още днес с моя заповед възлагам на административните ръководители на апелативните прокуратури да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие – домашно насилие, насилие на пътя, както и на всички прояви на агресия и хулигански прояви, придружени с насилие. При всеки подобен случай, в пълна координация с органите на МВР, наблюдаващите прокурори да предприемат незабавни действия по ангажиране на наказателна отговорност на виновните лица и определянето на разумни и адекватни мерки за неотклонение, както и да се осигурят навременни действия за защита на пострадалите и на техните близки", се посочва още в обръщението на и.ф. главен прокурор на България.

Той призовава всички граждани, които са станали свидетели на прояви на насилие или самите те са станали жертва на такова, да се обръщат към органите на прокуратурата и МВР, за да се пристъпи към установяване, задържане и търсене на отговорност от извършителите на престъпните прояви.

#Борислав Сарафов #прокуратура #насилие #хулиганска проява

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници