Алкохолът в Иран: Забранен, но широко разпространен

Алкохолът в Иран: Забранен, но широко разпространен

pixabay

A A+ A++ A

Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души загиват след алкохолно натравяне. Това се случва по време на пика на т.нар. "Сух режим" в САЩ - забраната за продаване и консумация на алкохол, започнала в началото на 1920-те години.

Правителство се решава на драстичен ход и добавя метанол към алкохола с надеждата това да откаже хората да пият. Но резултатът е хиляди загинали, натровени с този алкохол. "Сухият режим" се оказва провал и е прекратен през 1933 г.

Иран се опитва да премахне алкохола от над 40 години

Иран опитва подобен модел от 1979 година. Той също не постига своята цел. В страната консумацията на алкохол е строго забранена и се наказва както с глоби, така и със затвор. Това обаче не спира хората да пият алкохол. Както в САЩ, забраната води до създаването на незаконни мрежи, които произвеждат алкохол, както и и мафиотски групировки, за които някои експерти смятат, че са свързани с властите, разказва Deutsche Welle.

"Понякога да пием алкохол е единственият ни повод за щастие и някакъв шанс за забавление", казва пред ДВ Махса, чието име е променено от редакцията. В края на юли обаче най-малко 300 души са хоспитализирани с алкохолно натравяне, а 40 умират. Момичето се отказва да пие. "Мисля, че успяха да ни сплашат достатъчно, за да спрем."

"За нещастие в последните години наблюдаваме увеличение с 20-30% ежегодно на случаите, в които хора се натравят с метилов алкохол или получават странични ефекти", обяснява иранският лекар и учен Мохамад Казем Атари пред ДВ.

Нелегално произведеният алкохол създава сериозни рискове за здравето

"Тъй като алкохолните натравяния зачестиха на много места по едно и също време, съществува подозрението, че това може да е било умишлено или пък грешка от някой местен производител, който е объркал съставките при варенето на алкохола", обяснява Атари и сравнява случая с вълната от умишлени отравяния на ученички в Иран.

"Чувал съм за алкохолни натравяния и смърт след поглъщане на метанол, но никога не съм вярвал, че може да се случи на мен", казва 27-годишният Ерфан, чието име също е променено. Обикновено Ерфан пие алкохол от един конкретен производител, когото познава от свои приятели. Една вечер на купон обаче попада на метилов алкохол. Губи зрението си и изпитва още други ужасяващи симптоми, а приятелите му го водят в спешното отделение.

Алкохолът може да повлияе на зрението, храносмилателната система и мозъка. Последствията могат да са перманентни или дори фатални. Ерфан е късметлия - зрението му се възвръща. "Дълго време имах фобия, сега се старая да съм по-внимателен", разказва той. "С баща ми вече дори си произвеждаме вино сами."

В Турция намират компромис между традициите и модерността

Други мюсюлмански държави са по-гъвкави по отношение на алкохола. В Турция например продажбата на алкохол на пълнолетни лица е легална. По време на Рамадан дори можете да видите хора, които пият любимите си алкохолни напитки в барове. Алкохолната напитка ракъ е част от турската култура. Въпреки че алкохолът е достъпен обаче, турците консумират средно едва по един и половина литра алкохол на човек годишно.

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници