Пиенето на повече от 1,4 л вода в рамките на час може да ни убие

Пиенето на повече от 1,4 л вода в рамките на час може да ни убие

pixabay

A A+ A++ A

Пиенето на повече от 1,4 л вода в рамките на час може да има летален изход, съобщи "Дейли мейл", след като 35-годишна жена от щата Индиана в САЩ почина. Ашли Съмърс е изпила 2 л вода за 20 минути.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ излязоха със съвет да не се пият повече от 1,4 л вода в рамките на един час. Това се равняван на около 6 чаши. Голямото количество вода може да доведе на хипонатремия - дефицит на натрий. До подобно състояние може да се стигне и при приема на твърде много енергийни напитки и други течности.

Натрият е жизненоважен за организма. Той контролира кръвното налягане, както и състоянието на нервите и мускулите.+

Липсата на електролитен баланс е опасна за мозъка.

Симптомите на предозиране с течности могат да бъдат повръщане, главоболие, объркване, умора, ниско кръвно налягане, тремор, гърчове.

Някои хора се нуждаят от повече течности - например бременните жени, занимаващите се с физически труд, както и пациенти, възстановяващи се от някои заболявания.

Лекарите често съветват да се пият повече течности в горещо време.

Някои специалисти смятат, че експертът по кунг-фу Брус Лий е починал след изпиването на твърде много вода, предизвикала мозъчен оток. През 1973 г. една от версиите за смъртта му е била прием на обезболяващи. Днес все по-често се налага версията за хипонатремия, пише още БТА.


#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници