Що е то "интимна връзка" и защо дефиницията скара депутатите

Що е то "интимна връзка" и защо дефиницията скара депутатите

pixabay

A A+ A++ A

Що е то "интимна връзка" и има ли почва у нас? Дефиницията на понятието предизвика спорове по време на извънредното заседание на парламента. В студиото на „Здравей, България” темата за домашното насилие и мястото му в законодателството коментираха адвокатът Йорданка Бекирска, психологът Младен Владимиров и бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

Юристът заяви, че терминът „интимна връзка” се коментира на ниво работни групи в парламента от времето, когато Цецка Цачева била министър на правосъдието. Идеята била да се премахне понятието „фактическо съпружеско съжителство”. Тогава експерти предложили да се премахне думата „съпружеско”, но това не било прието заради опасението от еднополови бракове. „Ние за 8 години не помръднахме. Вчера беше направена голяма крачка”, категорична е Бекирска. Има пет условия, за да бъде една връзка интимна, пояснява адвокатката. Отношенията трябва да са трайни, интимни, доброволни, лични и сексуални. По думите ѝ дори една дефиниция да не е налична, например интимност, законът спира да действа.

Според Милен Иванов новият текст в Закона за защита от домашното насилие само е усложнил работата на полицията. По думите на бившия зам.-ректор на Академията на МВР 90 закона предвиждат МВР да подпомага работата на други институции, а няма налични хора в системата.

Тримата коментираха и скандалната реплика на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, след която той се извини и подаде две оставки. Според Бекирска по този начин мисли голяма част от българската общественост. Психологът Младен Владимиров пък твърди, че народните представители през годините демонстрират остро презрение към избирателите им.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници