CNN: Контраофанзивата на Киев не успя да отговори на очакванията на Запада

CNN: Контраофанзивата на Киев не успя да отговори на очакванията на Запада

Стоп къдър/НОВА

A A+ A++ A

Контраофанзивата на украинската армия, която не успя да отговори на очакванията на западните държави, може да доведе до разцепление сред съюзниците на Киев, съобщава в анализ телевизия Си Ен Ен, като се позова на свои източници, предаде БТА.

Според нея западни официални лица се опасяват, че "нарастващото разминаване между очакванията и реалните резултати [от контраофанзивата]" ще доведе до размяна на обвинения между Киев и западните столици, както и до "разцепление в рамките на алианса".

"Проблемът, разбира се, е, че тогава украинците ще хвърлят вината [за неуспехите си] върху нас", е заявил високопоставен западен дипломат.

За да покаже разделението в американското обществено мнение телевизията цитира проведено миналата седмица проучване на CNN/SSRS, според което 55% от американците вече са на мнение, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна. Около 51% твърдят, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат, а 48% - че трябва да направят повече. Скоро след руското нахлуване през февруари 2022 г. 62% заявиха, че САЩ трябва да направят повече за подкрепа на Украйна.

"Белият дом омаловажава идеята, че Украйна губи инерция, и засега разполага с достатъчно време", посочва още Си Ен Ен.

По данни на руското министерство на отбраната украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни насам, посочва ТАСС. Според министерството за два месеца украинската армия е изгубила над 43 000 военнослужещи и около 5000 единици различно въоръжение, включително 26 самолета и 25 танка "Леопард".


#контраофанзива #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници