Видове контрол на достъп за асансьор

Видове контрол на достъп за асансьор

Daniel Nettesheim from Pixabay

A A+ A++ A

В момента има голям брой системи за контрол на достъп за асансьор. Те са полезни ако само определени етажи или зони трябва да са достъпни за всички. Бутоните за повикване на тези етажи се активират само след въвеждане на ПИН или активиране с карта, таг или сканиране на пръстов отпечатък.

Контрол на достъп за асансьор със сензори

В този случай са необходими сензори за удостоверяване на потребителя. В зависимост от вида на удостоверяването те могат да бъдат различни. Допълнителни функции също са възможни, например, в комбинация с оценка на други сензори. В болница, примерно, даден етаж може да бъде освободен само ако сензор в асансьора засече легло или сензорът за измерване на натоварването отчете определени измерени стойности.

Различните сензори могат да бъдат свързани в мрежа чрез различни интерфейси. Дисплеите могат например да бъдат оборудвани със сензор за докосване за въвеждане на щифт и достъп до данни от сензори за измерване на натоварването, RFID четци и други подобни.

Контрол на достъп за асансьор с въвеждане на ПИН

Ако дисплеят е оборудван със сензор за докосване, удостоверяването може да се извърши с помощта на PIN номер. За тази цел на дисплея може да се покаже цифрова клавиатура. Едва след успешно въвеждане на PIN се включва определен изходен сигнал или се освобождава бутон на екрана.

Контрол на достъп за асансьор с етикети

Друг метод за удостоверяване на потребители или активиране на функции е използването на етикети във връзка със свързаните четящи устройства (четци). Има редица различни методи, а комуникационните протоколи за четене или писане на етикети също се различават значително между различните процеси.

Контрол на достъп за асансьор с уникален номер

Един прост метод е да използвате RFID етикети, които съдържат само уникален, фиксиран номер. Това се прочита от четеца и може да се предприеме съответното действие чрез присвояване на номера на конкретно лице или функция. Предимството на този метод е, че тези тагове са много евтини и ако етикет се загуби, той трябва само да бъде изтрит в целевата система, за да може да се поддържа сигурността.

Контрол на достъп за асансьор с пръстови отпечатъци

Сензорите за пръстови отпечатъци стават все по-евтини и все по-разпространени.

Сензорите четат пръстовия отпечатък и го използват за изчисляване на уникална хеш стойност. Това е подобно на уникалния номер, използван в RFID етикетите.

Недостатъците са, че четенето обикновено е по-бавно, отколкото при RFID етикетите, които имат контактни сензори и следователно могат да се замърсят или унищожат. Изисква се също подходящо доверие в доставчика на такива системи, за да се гарантира, че записаните пръстови отпечатъци или хеш стойности могат да се ползват само по предназначение.


#асансьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници