Огромен пожар опустоши цял курортен град на Хаваите, има много жертви

Огромен пожар опустоши цял курортен град на Хаваите, има много жертви
A A+ A++ A

Поне 36 души загинаха, след като горски пожари, раздухани от далечен ураган, опустошиха голяма част от курортния град Лахайна на остров Мауи на Хаваите, се казва в изявление на властите в едноименния окръг.

Множество квартали бяха опожарени до основи, тъй като западната страна на острова беше почти отцепена имаше само една отворена магистрала и хиляди хора за евакуация. Властите съобщиха че Лахайна, пристанището и околните райони са опустошени.

"Току-що претърпяхме най-лошото бедствие, което някога съм виждал. Цялата Лахайна е изгорена до основи. Това е като апокалипсис", каза жителят на Лахайна Мейсън Ярви, който избяга от града.

Ярви показа на Ройтерс снимки, които е направил на изпепелени развалини по крайбрежието на Лахайна. Носейки къси панталони, той показа и мехури по бедрото си, които каза, че е получил, докато карал през пламъци на електрическия си велосипед, за да спаси кучето си.

Видео, заснето от въздуха, показва стълбове дим, издигащи се от квартал след квартал в Лахайна, най-голямата туристическа дестинация на Мауи и място с множество големи хотели.

„Сякаш районът е бил бомбардиран. Това е като военна зона“, каза пилотът на хеликоптер Ричард Олстен, цитиран от агенцията.

Западната част на острова беше затворена за всички с изключение на спасителните екипи и евакуираните заради три големи пожара, които бушуват там.

Повече от 11 000 туристи са били евакуирани от Мауи, каза Ед Снифен от Министерството на транспорта на Хаваите късно в сряда, 9 август т.г. Въпреки че най-малко 16 пътища са били затворени, летището на Мауи е работело пълноценно и авиокомпаниите са намалили цените на билетите, за да накарат хората да напуснат острова, каза Снифен по-рано през деня.

Паникьосани евакуирани публикуваха изображения в социалните медии, показващи облаци дим, извиващи се над някога идилични плажове и палми.

Някои хора бяха принудени да скочат в Тихия океан, за да избягат от дима и огъня, и бреговата охрана на САЩ трябваше да ги спасява.

Очевидци са съобщили за хора, останали в огнен капан в колите си.

Най-малко 20 души са получили сериозни изгаряния и са били транспортирани с хеликоптер до местни болници.

Усилията за евакуация бяха усложнени от прекъсване на електрозахранването и прекъсване на мобилните телефонни услуги, тъй като комуникацията със западната част на Мауи беше достъпна само чрез сателит, каза заместник-губернаторът Силвия Люк.

Ситуацията в Хавай припомни сцени на опустошение на други места по света това лято. Горски пожари, причинени от рекордни жеги, наложиха евакуацията на десетки хиляди хора в Гърция, Испания, Португалия и други части на Европа, а Западна Канада пострада необичайно тежко пожари.

Причинените от човека промени в климата, предизвикани от използването на изкопаеми горива, увеличават честотата и интензитета на такива екстремни метеорологични събития, казват учените, които отдавна предупреждават, че правителствата трябва да намалят емисиите, за да предотвратят климатична катастрофа, отбелязва Ройтерс.

#Хавай #Хавайски острови #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници