Денков заговори за "епидемия" от нови случаи на насилие (ВИДЕО)

Денков заговори за "епидемия" от нови случаи на насилие (ВИДЕО)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

През последните дни и седмици в медиите се появи информация за нови, някои от които изключително тежки случаи на насилие. Станахме свидетели на епидемия от нови случаи. Това е била една скрита епидемия през последните години. Сега, окуражени от подкрепата на обществото, много повече хора решиха да разкажат за техните конкретни проблеми. Насилието няма да изчезне само.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.

Помолих четирите институции, които имат отношение по темата, да направят преглед не толкова на това, което се прави, а какво още трябва за да помогнем в превенцията и подпомагането на жертвите. След едноседмичния срок направихме среща и тя бе съдържателна, неслучайно продължи повече отколкото беше предвидена. Набелязахме повече от 15 мерки. Важното е, че почти всички са на ниво министерства, Министерски съвет и координация между институциите. Има някои законодателни промени, например ранния брак при деца. Но това е по-скоро пример за промени, които ще се подготвят. Ние се разбрахме да придвижим мерките, които са на нашето ниво до един месец, допълни Денков.

В рамките на образователните институции има различни прояви на агресия на насилие, както по отношение на децата, така и към учителите. Това са белези и за насилие в самото семейство, затова трябва да се работи и с родителите. Амбицията ни е да се въведе такава програма и в детските градини и предучилищните групи, вече има при по-горните класове, каза министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Друга важна мярка е на областно ниво - изграждане на екипи за медиация на конфликти, включително спрямо деца с проявено насилие в семействата. Те ще включват учители, психолози и юристи, които заедно с родителите ще търсят решение. Ще има ментори за справяне с агресията. От тази година по национална програма такива ще се въведат в над 30 училища, а от догодина идеята е те да могат да действат в цялата област, продължи Цоков.

Важна част са и педагогическите специалисти. Ще търсим и начин да се увеличат психолозите особено на местата къде има повече случаи на агресия. Трябва да осигурим психологическа помощ за всеки един ученик - такава помощ ще се оказва безплатно. Друга важна задача и цел, която предстои е свързана с елементите на позитивната образователна среда - да се въведат програми за развитието на социалната и емоционална интелигентност на учениците, каза още министърът.

Наред с тях ще търсим начини да разширим доброволчеството и просоциалното поведение. Тук е важно ученическото самоучастие - ученици да подкрепят ученици. Възможно е да се развие и програма, която да показва филми на такива ситуации. Има два готови филма на ученици от НАТФИЗ в момента. Всичко това може да се приложи още в началото на следващата година. Много от мерките ще дадат средно и дългосрочен ефект, допълни проф. Галин Цоков. Той обясни, че вече има училища, които са тръгнали по този път и резултатите са позитивни.

#акад. Николай Денков #домашно насилие #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници