Лятото се връща с пълна сила, ето кога

Лятото се връща с пълна сила, ето кога

Pixabay

A A+ A++ A

През почивните дни слънчевото време отново ще се завърне с температури между 29 и 35 градуса. През следващата седмица температурите отново ще започнат да се покачват, стана ясно още от думите на синоптика Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Температурите по високите части на планините ще бъдат между 9 и 11 градуса.

"Това са най-високите температури за населените места по високите части за зимния период, така че връхното яке ще бъде необходим аксесоар. Ще има слънце и няма да има валежи", допълни Янков.

Той коментира климатичните промени и как те влияят върху времето, на което сме свидетели.

"Водят се непрекъснато спорове за влиянието на човешката дейност върху затоплянето. Разбира се, тя заема второстепенно значение. Имат значение някои геофизичните промени", обясни той и даде пример с това, че се наблюдава повишение на вулканичната дейност, което е фактор за чувствително повишаване на температурата на морската вода и топене на ледниците.

Янков подчерта, че климатичните промени влияят пряко върху населението на планетата.

"47% от общото население на Земята е съсредоточено в малките мегаполиси, какъвто е и София, с жители над 1 млн. души. Стремглаво се увеличава населението – 10 млрд. души се очаква да достигне населението на планетата до 2050 година. Така че проблемите и климатичните промени влияят върху нашите най-съществени задачи за развитието на нашето общество", каза Петър Янков

Според него планетата ще се нуждае от стабилни източници на енергия и опазване на околната среда.

"Променя се климатът на Балканите, затоплянето се проявява в увеличаване на проливните валежи и резки температурни контрасти – по-топло и сухо време се редува с влажни периоди. На Балканите имаме идеални условия за създаване на нови изкуствени водоеми, които да регулират оттока на реките срещу наводнения, но и за събирането питейна вода", каза още синоптикът.



#прогноза за времето #Петър Янков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници