7 токсични навика, които бъркаме с любов и грижа

7 токсични навика, които бъркаме с любов и грижа

pexels

A A+ A++ A

Основният признак на токсична връзка е наличието на ревност, манипулация, доминиращо поведение и т.н. За съжаление, опитите да ни контролират не винаги са толкова очевидни. Психолозите изброяват най-честите манипулации.

Получавате непотърсена помощ
Има хора, които винаги ще се притекат на помощ и във всеки план, включително финансово. Ако в любовни, приятелски или семейни отношения човек се опитва да ви помогне да преодолеете трудностите, без да ви пита дали имате нужда или не, тогава това е опит за установяване на контрол над вас. Има хора, които прекрасно знаят, че тяхната помощ може така да се каже да задължи любимия човек и да го принуди да се съобразява дори с неща, които по принцип не харесва. Обикновено този тип манипулация е характерна за родителите, но приятелите и всички останали, които имат важна роля в живота ни, могат да направят същото.

Навикът постоянно да пише или да се обажда на нещо
Ако човек ви пише неспирно, това не е нормално. Най-вероятно пред вас е типичен манипулатор и ревнивец. И пише не е за да ви направи щастливи. В повечето случаи това е скрит начин да разбере къде сте и с кого.

Постоянни натяквания за направени жестове
Ако приятел, роднина или сродната душа постоянно ви казва какво са направили за вас в миналото или какво прави в момента, най-добре се отървете от този човек. Той просто се опитва да ви накара да се чувствате виновни. Такъв човек има нужда да сте наясно, че дава всичко от себе си за вас и изисква същото.

Принуда
Мнозина го смятат за приятно, но до определен момент. Ако човек се опита по някакъв начин да ви принуди да направите това, което според него е израз на любов или уважение, тогава сте просто нагло манипулирани.

Публични подаръци
Това важи не само за мъжете, но и за жените. Ако някой, например, ви е подарил нещо скъпо и след това веднага е публикувал история за това в социалната мрежа, знайте, че по-скоро искат да се утвърди, отколкото да ви зарадва. Много хора дават нещо пред всички, за да получат чуждото възхищение. Това е далеч от истинската концепция за любов или приятелство.

Готовност да направи всичко за вас
Например, мъж може да каже, че може да ви осигури абсолютно всичко, от което се нуждаете, затова не е нужно да работите повече. Това не е нищо друго освен опит за пълен контрол над вас. Такова поведение предполага, че човекът иска да стесни социалния ви кръг колкото е възможно повече. А е типично за манипулаторите.

Грижа за вашата репутация
Ако някой постоянно ви казва какво да облечете, как да говорите с другите, в повечето случаи той не иска да ви помогне. За него е важно да контролира външния ви вид и поведение, за да изглежда по-добър от вас. Така се държат ревниви и несигурни мъже и жени, които държат да контролират половинката си във всичко.

#връзка #интимна връзка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници