Персеиди 2023: Сбъдни желание на 12 август!

Персеиди 2023: Сбъдни желание на 12 август!

Pixabay

A A+ A++ A

Виждали ли сте някога падаща звезда? А намисляли ли сте си желание?

Не сме сигурни дали робувате на древното сказание за звездите, които са акумулатор на сбъднати мечти, или пък сте от здраво стъпилите на земята поддръжници на науката, но и в двата случая ви съветваме да отправите поглед към нощното небе в нощта н 12 август.

Защото това ще бъде пиковото време на метеорния дъжд Персеиди, който ни навестява всяка година.

За жалост, точно по това време се очаква луната да бъде доста ярка, което ще затрудни наблюдаването на красивото астрономическо явление, но въпреки това, то ще се вижда, затова горещо ви съветваме да си изберете някое широко открито пространство и да се настаните удобно.

Малко научни факти за Персеидите...

Това е най-известният звездопад, който се образува от опашката на кометата Суифт-Тътъл.

Всяка година той се появява през август откъм съзвездието Персей, от което е получил своето наименование. Самата комета се приближава към Земята един път на 135 години, но през опашката й Земята минава всяка година, разказват и от Dnes.bg.

Опашката на кометата се състои от малки частици лед, прах и скални парчета, които са изхвърлени в междупланетното пространство от ядрото на кометата. Когато Земята по своя път около Слънцето се срещне с тези частици, те проникват в атмосферата със скорост над 200 хил. км/ч.

В Северното полукълбо Персеидите може да се наблюдават от 23 юли, от когато започва да прелита по един метеор на час или повече.

През следващите три седмици количеството им постепенно се увеличава. В началото на август може да се забележат около 5 метеора на час и около 15 метеора към 10 август.

Количеството им рязко нараства до 50-80 метеора на час в нощта на 12 срещу 13 август и след това бързо намалява до 10 на час към 15 август.

Последните нощи за наблюдаване на този метеорен поток обикновено са 22-24 август, когато може да се види около 1 метеор на час.

А какво е общото между падащите метеорити и разните кармични случки в човешкия живот?

Ами същото, което ни кара да се молим на различни богове, да изпълняваме странни ритуали, да държим късметлийски камъчета в джобовете си и да се въртим три пъти, щом черна котка пресече пътя ни.

Вярата.

Няма значение по какъв начин ще намери тя своето проявление, пък и това не е от значение. Важното е да я има, защото всъщност тя е тази, която ни дава сили да променим живота си по начина по който ни се иска.

Питайте най-големите мъдреци. Убедени сме, че и те вярват в силата на падащите звезди.

#Персеиди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници